Сезонът на настинките несъмнено вече е тук. Въпреки че лекарите

...
Сезонът на настинките несъмнено вече е тук. Въпреки че лекарите
Коментари Харесай

8 лесни метода, с които да победим кашлицата у дома

Сезонът на настинките безспорно към този момент е тук. Въпреки че лекарите споделят, че грипът към момента не е блъснал с цялостната си мощ, то пандемията от ковид е задоволително терзание. Типичните есенни настинки обаче ще ни ударят и би трябвало да бъдем подготвени за тях. Един от най-неприятните признаци е кашлицата, която от време на време може да се окаже толкоз упорита, че да ни повали.

Кашлицата е натурален инстикт, който се демонстрира, когато нещо нервира гърлото или дихателните пътища. Случайните кашлици са естествени и даже здравословни, защото оказват помощ на тялото да изхвърли насъбрана слуз и останки. Това обаче не ги прави по-малко мъчителни или по-малко изтощителни.

Най-честите аргументи за кашлица са раздразнение от външни източници като цигарен пушек или замърсители; бактериални инфекции като бронхит или синузит; алергии; астма; вирусни болести като простуда или грип.

Кашлицата, породена от астма, инфекции или алергии, би трябвало да се лекува от експерт. Ако обаче тя е излишък от вирус или е резултат от раздразнение на гърлото, има осем лесни предписания, които могат да оказват помощ за лекуването и които можем да приготвим вкъщи.

Ето кои са те:

1. Мед
Медът е мощно противовъзпалителен и работи сходно на сироп за кашлица. Когато се употребява, покрива лигавицата на гърлото, облекчавайки болезнеността и надраскването. Повечето типове мед, които се предлагат за приложимост при кашлица, са тъмни, като мрачен мед от бор.

Изследване от 2007 година открива, че медът е по-ефективен за лекуване на кашлица през нощта, в сравнение с някои медикаменти, които нормално се предлагат на деца. Проучването включва 105 деца на възраст от две до 18 години. Тридесет минути преди децата да заспят, родителите им са ползвали доза мед, лекарство или никакво лекуване. Резултатите са посочили, че медът е бил най-ефективното средство за понижаване тежестта на кашлицата и усъвършенства съня на детето.

Медът има противовъзпалителни, антиоксидантни и антибактериални свойства, което може да способства за неговия облекчаващ резултат. Те оказват помощ за битка с инфекциите и ускоряват имунитета. Въпреки че потреблението на пчелен мед е целесъобразна, прибавянето му към топъл чай също може да усили успокояващия му резултат върху гърлото.

Деца под една година обаче не би трябвало да одобряват мед, защото той може да съдържа бактерии, които предизвикват детски ботулизъм.



2. Солена вода

Гаргарата със солена вода може да помогне за унищожаването на бактерии и да понижи слузта по гърлото ви. Това ще ви послужи за изчистване на синусите и да се отървете от кашлицата по-бързо. Този способ може да помогне и за понижаване на отока и дразненето, породени от непрекъсната кашлица. За най-хубави резултати, прибавете 1/4 до 1/2 чаена лъжица сол към 200 мл вода.

Въпреки че множеството хора избират да вършат гаргара с топла солена вода, студеният вид може да има същия облекчаващ резултат върху кашлицата. „ Изборът зависи напълно от вас и това, което на вас ви е по-добре “, споделя доктор Джейсън Макнайт пред Insider. Все отново, имайте поради, че топлата вода може да помогне на солта да се разтвори по-бързо.

3. Джинджифил

Джинджифилът е тропическо растение, постоянно употребявано като хранителна добавка. Той може да помогне за лекуване на разнообразни здравословни проблеми, в това число гадене, простуда или признаци заради химиотерапия.

Подобно на меда, биоактивните съединения в джинджифила имат антиоксиданти, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Растението има лют усет, който подтиква производството на слюнка и може да помогне за битката със сухота в устата или гърлото. Макнайт споделя, че реакциите при консумация на подправки, билки и пикантни храни може да варира при хора, които имат кашлица. За някои може да е потребно, само че при други да провокира в допълнение раздразнение и да утежни положението.

Повечето хора употребяват джинджифил в свеж или изсъхнал вид, само че може да го употребявате като добавка, в капсула или под формата на смес. За спомагателни благоприятни условия за облекчение на кашлицата, пробвайте да добавите растението към чая си.

4. Пара

Вдишването на пара оказва помощ да се разхлаби назалната конгестия. Това ще улесни издухването на носа и освобождението на насъбрана слуз по гърлото. Тъй като парата може да овлажни сухото гърло, това може да помогне и с болките в него.

За краткотрайно облекчение пробвайте да дишате пара от вряла тенджера с вода. След като водата стартира да създава пара, свалете я от печката и поставете лицето си над нея. Покрийте главата си с забрадка, с цел да помогнете за по-доброто нахлуване на парата в носа ви. Внимавайте да не се приближите прекалено много, тъй като може да се изгорите. Ако не ви се стои над вряща тенджера, може да си вземете парещ душ.

Овлажнителите за въздух също може да са добър вид, с цел да запазите синусите си чисти през зимата. Тези уреди овлажняват въздуха, като излъчват водни пари в помещението. Размерът на вашия овлажнител ще дефинира какъв брой повърхност ще покрие. Д-р Макнайт споделя, че те нормално прибавят влага единствено за една стая, тъй че е най-добре да ги държите на място, където прекарвате най-вече време.

Ако въпреки всичко употребявате овлажнител, не забравяйте да сменяте постоянно водата и да я поддържате чиста, с цел да не разнесете мухъл или бактерии в дома си.
 8 лесни метода, с които да победим кашлицата вкъщи

5. Пречиствател на въздуха

Пречиствателите на въздуха оказват помощ за премахването на алергени от вкъщи ви, които провокират кихане, кашлица и хрема. Те работят като прекарват въздуха през поредност от филтри, които почистват плесента, бактериите или праха. Според Маккнайт, тези уреди са изключително потребни за хора, които страдат от сезонни алергии.

Подобно на овлажнителите, пречиствателите са ефикасни единствено в едно помещение. Също по този начин е значимо постоянно да почиствате филтрите, с цел да им осигурите оптимална работа.

6. Бяла ружа

Коренът от бяла ружа е билкова добавка, за която се счита, че успокоява раздразнените лигавици в гърлото и устата. Корените и листата на растението съдържат компактно вещество, наречено слуз. Когато тя се смеси с вода, се образува гелообразна текстура, с която може да покриете гърлото си, сходно на меда.

Според проучване от 2018 година, таблетките за смучене и екстрактът от корен от бяла ружа оказват помощ за лекуване на суха кашлица. Повечето участници следят усъвършенстване на признаците в границите на 10 минути след приема. Екстрактът от бяла ружа се предлага под формата на сушени листа, чайове, тинктури и капсули.

7. Мащерка
Мащерката е билка, за която се счита, че успокоява спазмите на гладката мускулатура, в това число и тези, породени от кашлица. Комбинираното лекуване от мащерка и бръшлян усъвършенства кашлицата и други признаци на изострен бронхит. Освен това, може да консумирате билката като смес, билков чай или под формата на хапчета.
 8 лесни метода, с които да победим кашлицата вкъщи

8. Вода
Един от най-лесните и безвредни способи за възстановяване на кашлицата е да останете хидратирани. Пиенето на вода оказва помощ за разреждането на слузта, позволявайки ѝ да напусне тялото през носа или устата. Също по този начин тя оказва помощ на болните да попълнят изгубените количества течност, които се отделят при изпотяване или хрема.

Кога да посетите доктор?
Макнайт предлага посещаване при доктор, в случай че имате някой от следните признаци при кашлица:

♦ Проблем с дишането.

♦ Кашляне на кръв.

♦ Треска.

♦ Главоболие.

Не е извънредно кашлицата да продължи даже откакто престанете да се чувствате зле. Ако тя обаче продължава няколко седмици, би трябвало наложително да се консултирате с доктор, защото това може да е резултат от по-сериозно здравословно положение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР