Сеймът, долната камара на полския парламент, одобри законопроект, предвиждащ еднократни

...
Сеймът, долната камара на полския парламент, одобри законопроект, предвиждащ еднократни
Коментари Харесай

Полският парламент одобри законопроект, предвиждащ субсидии за домакинствата, отопляващи се с невъглищни горива

Сеймът, долната камара на полския парламент, утвърди законопроект, предусещащ еднократни дотации за семействата, разчитащи на невъглищни горива за отопление, съобщи особено за Българска телеграфна агенция полската организация ПАП.

Законопроектът също по този начин вкарва специфични дотации за увеличените разноски за отопление на някои публични институции и обезщетения за топлофикационните сдружения заради въвеждане на таван на цените.

Законопроектът беше признат с 293 против 22 гласа и 112 въздържали се в петък

Той планува еднократни надбавки от 3 000 злоти (636 EUR) за консуматори на дървесни пелети, 2 000 злоти (424 EUR) за отопляващите с нафта, 1 000 злоти (212 EUR) за отопляващите на дърва и 500 злоти (106 EUR) за ползващите полутечен пропан-бутан ( LPG) консуматори.

Освен това уязвимите получатели, употребяващи горива за отопление, в това число каменни въглища или пелети, съдържащи минимум 85 % каменни въглища, могат да разчитат на дотации, компенсиращи 40 % от повишаването на разноските за отопление.

При кандидатстването за обезщетение семействата ще би трябвало да изберат единствено едно тип гориво за отопление, а подпомагането ще бъде лимитирано до един адрес за попречване на измами, планува признатият законопроект.

Министърът на климата Анна Москва сподели по-рано, че междинната поддръжка за едно домакинство вследствие на признатия законопроект ще възлиза на 1000-4000 злоти (212-847 евро) за целия отоплителен сезон.

Също по този начин според признатия законопроект полските топлофикации ще могат да аплайват пред регулатора на енергийния пазар (URE) за утвърждение на цени с държавни обезщетения поради таван на цената на централното отопление за семействата и уязвимите получатели като учебни заведения и лечебни заведения би трябвало да бъдат лимитирани. По-конкретно, междинната цена на топлинната сила ще бъде лимитирана до 150,95 злоти (32 EUR)/гигаджаул за източници, захранвани с газ и мазут, и до 103,82 злоти (22 EUR)/гигаджаул за други източници.

Агенцията за стратегически запаси (RARS) също ще може да получи до 8,6 милиарда злоти (1,8 милиарда евро) заем от държавния бюджет през 2023 година Размерът на заема беше избран въз основа на оценки на държавни компании, задължени от министър-председателя да създадат спомагателни покупки на въглища за тазгодишния отоплителен сезон.

Подкрепата за топлофикациите ще е в действие за целия отоплителен сезон - от октомври 2022 година до април 2023 година

Правителството прави оценка общата стойност на пакета с ограничения за подкрепяне на отоплението с невъглищни горива на 10 милиарда злоти (2,1 милиарда евро).

Сега законопроектът ще отиде в Сената.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР