В Белгия беше приет първият закон в Европа и света,

...
В Белгия беше приет първият закон в Европа и света,
Коментари Харесай

Проститутките в Белгия ще имат социални придобивки

В Белгия беше признат първият закон в Европа и света, съгласно който проститутките, т.е. работещите в промишлеността за даване на полови услуги, ще имат обществени придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов контракт. Както оповестява " Euronews ", този закон може да инициира огромни промени в цяла Европа.
„ По този метод ще получим по-голям избор от безвредни места, където можем да предлагаме услугите си по метода, по който желаеме. В момента това не е по този начин “, споделя едно от трудещите се девойки - Емили, която живее в огромен град в Белгия. Тя е самостоятелен секс служащ от три години. Името й е променено, с цел да се отбрани нейната идентичност. Емили персонално изпитва неналичието на поддръжка за секс служащите по време на пандемията от ковид, когато доста от тях изгубиха огромна част от приходите си и не отговаряха на изискванията за държавна поддръжка, защото техният работен бранш не съществуваше публично.

Тя и сътрудниците й се надяват това да се промени след приемането на първия трудов закон за секс служащите в Белгия.

Какво значи на процедура новият закон?
Законът, който беше признат с 93 гласа " за ", 33 " въздържал се " и нито един " срещу ", по-рано този месец, разрешава на работодателите да дават на белгийските секс служащи трудов контракт за първи път и дава на проституиращите достъп до обществени осигуровки като пенсии, здравно обезпечаване и годишен отпуск.

Той също по този начин дава на секс служащите отбрана от опасности, свързани с работата, в това число използването на стандарти за това кой може да стане шеф. Дан Бауенс от Белгийския съюз на секс служащите UTSOPI изясни, че новият закон слага ограничавания върху това кой може да подписва трудови контракти със секс служащи.

" Това не могат да бъдат наказани за трафик на хора и обири. Това е доста значимо нещо, тъй като до момента беше допустимо ", сподели той.

Секс служащите към този момент публично имат опцията да отхвърлят клиент или полов акт, както и да спрат половия акт когато и да е. Ако секс служащ се базира на някое от тези права повече от 10 пъти за една година, служителят или работодателят може да извика държавен медиатор да се намеси.

Could Belgium`s historic labour law for sex workers usher a change in approach across Europe?

Белгия е надалеч пред другите европейски страни в това отношение. Само преди две години тя стана първата страна в Европа, която декриминализира секс работата. Други страни или са легализирали половата работа до известна степен, или са следвали т.нар Северен модел, който криминализира даването и закупуването на полови услуги.

„ Различните модели на заверка в страни като Германия, Холандия и Австрия значат, че всяка страна има характерен набор от условия, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да се прави законно секс работата “, сподели Бауенс.

На някои места секс служащ към момента може да бъде преследван за това, че си прави работата, в случай че не дава отговор на избрани предпоставки, което не би било по този начин при система на цялостна декриминализация. Германия обмисля смяна на съществуващите правила, т.е. криминализиране на клиентите на секс служащи съгласно скандинавския модел. Въпреки това, съгласно Емили, сходни промени единствено вършат секс работата по-опасна.

„ Ако криминализирате клиентите, положителните клиенти, тези, които желаят да съблюдават закона, ще спрат да употребяват услугите ни. Тези, които не се интересуват от закона, по този начин или другояче ще продължат да се срещат със секс служащи. В резултат на това ще имаме по-лоши клиенти “, споделя Емили.
Дълго време Европа не можеше да се споразумее за обединен модел за контролиране на секс работата. Миналия септември Европейският парламент одобри разграничен отчет за това по какъв начин да се контролира секс работата, който акцентира нуждата от понижаване на търсенето на секс работа и наказване на клиентите. Въпреки че отчетът нямаше законодателно влияние, асоциациите и неправителствените организации на голям брой секс служащи подлагаха на критика рекомендациите му.

„ В прочут смисъл това не е общоевропейско нещо, както Европейската комисия ни сподели, когато кандидатствахме за финансиране. Зависи от страната членка “, споделя Сабрина Санчес, изпълнителен шеф на Европейския алианс за правата на секс служащите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР