Северозападна България се възприема като най-изостаналия регион в страната, където

...
Северозападна България се възприема като най-изостаналия регион в страната, където
Коментари Харесай

Формула за успех: Да правиш бизнес по време на криза в Северозападна България

Северозападна България се възприема като най-изостаналия район в страната, където хората се борят с високата безработица и ниското възнаграждение. В тези условия едва ли някой би си помислил да се реалокира там, с цел да си търси работа, а какво остава да се захване с бизнес начинание освен това тъкмо във времето, в което световната финансовата рецесия е достигнала пика си.

Точно това обаче взема решение да направи Станислав Георгиев през 2011 година. Тогава той взема решение не просто да постави основите на нова компания там, само че и да се опита да развива селски туризъм и да притегля гости в тази част на България.

" Искахме да изпълним концепцията си за построяването на къща за посетители с огромен двор и разнообразни атракциони, присъщи за селския туризъм. Задължително изискване за нас беше да изпълним плана си в региона на град Белоградчик и след направено авансово изследване избрахме село Върбово, което се намира в община Чупрене ", споделя Георгиев.

Въпреки че съумяват да завоюват европейско финансиране за плана, от компанията още в начален стадий се сблъскват със съществени финансови усложнения, както и с механически проблеми.

" След проектирането се откри, че остарелите електропреносна и водоснабдителна систематична на дребното село не могат да обезпечат нужното зареждане на другояче много модерната постройка. Наложи се да си изградим личен електропровод с трансформатор и тръбопровод с хидрофорна система, което много подвигна в началото плануваните разноски ", спомня си Станислав Георгиев и добавя, че с появяването на още непредвидени разходи се появило подозрение дали въобще планът ще може да бъде приключен.

" Спечелихме еврейско финансиране, само че средствата трябваше да бъдат отпуснати едвам след завършването на дейностите и представянето на комплициран писмен и механически доклад, след който следват инспекции от разнообразни контролни органи ", изяснява той.

" В тази тежка обстановка се нуждаехме незабавно от спомагателни средства за работата по обекта, който бе на практика замразен на стадий недодялан градеж с покрив ", добавя Георгиев.

Точно в този интервал на рецесия обаче банките у нас са повече от внимателни и отпущането на заеми е лимитирано.

" Направихме неимоверни старания да получим кредитиране, само че при тази рецесия това беше съвсем невероятно. Нито една банка не пожела да ни поддържа, с цел да приключим обекта ", споделя той и добавя: " Πpи тaзи бeзизxoдицa paзбpax, чe Бългapcĸaтa бaнĸa зa paзвитиe (ББP), чpeз микрофинансиращата институция " Джoбc ", oтпycĸa заеми за започващи и микропредприятия. Koнcyлтиpax ce c тexeн eĸcпepт, зaщитиxмe ĸpeдитнoтo иcĸaнe и пoлyчиxмe cпacитeлнитe зa нac cpeдcтвa ".

Така в последна сметка обектът е приключен и през днешния ден къщата за посетители работи на цялостни обороти, като предлага 30 места за настаняване. Станислав Георгиев показва, че през лятото на 2018 година ще се работи по построяването на нови бунгала с спомагателни 10 места за настаняване, както и на басейн, и култивиран бар.

" Днес къщата приема посетители целогодишно и работи добре на фона на компликациите, присъщи за целия бизнес в Северозападна България. Успяхме да си извоюваме име на правилни сътрудници измежду локалната общественост и общинските управляващи. Правим всичко допустимо да предоставяме отлични услуги, което ни подсигурява добра посещаемост от нови и постоянни клиенти ", приключва Георгиев.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР