Северна Македония иска да има още една газова връзка с

...
Северна Македония иска да има още една газова връзка с
Коментари Харесай

Северна Македония иска още една газова връзка с България

Северна Македония желае да има още една газова връзка с България. Това сподели Крешник Бектеши, министър на стопанската система на югозападната ни съседка във встъпителното си изявление на почналата през днешния ден министерска кръгла маса в София, отдадена на районното съдействие за енергийна сигурност, диверсификация и зеления преход.

Северомакедонският министър акцентира, че потенциалът на сегашният интерконектор е напълно ангажиран от „ Газпром “, а страната му желае да има опция за диверсификация на източниците на доставка. В тази връзка Бектеши огласи и желанията на Скопие да се построи още един газопровод към България в югоиизточна част на стараната (в региона сред Струмица и Петрич - б. а.). Министърът осведоми още за напредналата фаза по започването на построяването на газовия интерконектор със прилежаща Гърция.

Генералният шеф на Групово дело " Енергетика " на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен

 

напомни превръщането на енергетиката в оръжие,

 

което е главната причина за днешната среша в София и за това би трябвало да сме единни. Тя изрази увереността си апелите за взаимност бързо да се трансфорат в деяние.

В началото на събитието министър председателят Кирил Петков, също акцентира, че енергетиката се употребява като оръжие. " Това е толкоз явно, тъй като има едностранни нарушавания на контракти от " Газпром ", съобщи той. Премиерът уточни, че новите терминали за газ, които се построяват, както и новите интерконектори разрешават да има нова енергийна карта на района и благоприятни условия за диверсификация.

По думите на министъра на енергетиката Александър Николов срещата се случва на фона на нововъзникнали благоприятни условия и провокации. " От рецесия всички излизат по-силни ", посочи той.

Вицепремиерът Асен Василев напомни за дадените от България на Европейски Съюз оферти за общи поръчки за импорт на газ. " Мисля, че с наши общи старания, с инфраструктурата и дребни модернизации, можем да обединим дейностите си по линия на електрическата енергия и договорите, можем да диверсифицираме региона и

 

да прекратим веднъж вечно зависимостта ",

 

сподели още той.

Гръцкият енергиен министър Константинос Скрекас акцентира ролята на Гърция за енергийната сигурност на региона. Той осведоми за проектите за разширението на хранилището за газ край Кавала и увеличението с 18% на потенциала на терминала за полутечен метан на остров Ревитуса, край Атина. По думите му, в идващите години се възнамерява създаване и на газопровод към Египет. Гръцкият министър напомни амбициозните проекти на южната ни съседка в областта на зелената сила.

Румънският министър на енергетиката Вирджил-Даниел Попеску осведоми присъстващите за новите

 

планове за рандеман на природен газ в шелфа в Черно море.

 

Той напомни, че страната му е огромен производител на синьо гориво в Югоизточна Европа.

„ Увеличаването на броя на терминалите за импорт на полутечен газ е един от акцентите на проектите ни за диверсификация на източниците на доставки “, сподели във встъпителното си слово Алпарслан Байрактар, зам.-министър на енергетиката и естествените запаси на Турция. Той уточни за най-точен образец южният газов кулоар с осъществените планове за създаване на търбопроводите ТАП и ТАНАП,

Министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов осведоми, че страната му е изнесла за Европа над 3 милиарда куб. м газ през първите три месеца на годината.

 

„ До края на 2022 година количеството ще надвиши 10 милиарда кубика “,

 

посочи той и показа проектите за създаване на водопровод през Грузия и по дъното на Черно море за доставки на въглеводороди към Югоизточна Европа. По думите му страната има упоритостта до края на десетилетието 30% от силата да се обезпечава от ВЕИ.

Участникът в срещата от Украйна, министър Герман Галущенко напомни политиката на „ Газпром “ към страната му. „ През 2009 година стопираха едностранно преноса към Европа, През 2014 година след окупацията на Крим на други елементи от територията ни, доставките отново бяха прекратени, а през март 2018 година откакто бяхме платили не извършиха поръчката. „ Газът е паравоенен признак в ръцете на „ Газпром “ и Путин, сподели той.

Зорана Михайлович, вицепремиер и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия акцентира в изявлението си, че страната е подготвена да построява интерконектори с всички прилежащи страни.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР