Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство са изправени

...
Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство са изправени
Коментари Харесай

Лондон и ЕК търсят начини за намаляване на напрежението

Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство са изправени пред съществени търговски проблеми след Брекзит. Днес английският вицепремиер Майкъл Гоув и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович ще търсят способи за понижаване на напрежението, зародило вследствие на използването на Протокола за Северна Ирландия, съобщи БНР.

Преди да отпътува за Лондон, Марош Шевчович писа на Майкъл Гоув, че „ запазването на комерсиалните правила след Брекзит за придвижването на артикули сред Англия и Северна Ирландия е единствения метод да се избегне твърда граница “. Това последва остро изявление на Майкъл Гоув в английския парламент, че Европейски Съюз излага на риск мирния развой в Северна Ирландия откакто блокът се опита да наложи надзор върху износа на ваксини.

Гоув прикани за рестартиране на връзките с Брюксел и превръщане на съглашението за Брекзит. Междувременно ново огромно изследване на Британската комерсиална камара демонстрира, че половината от английските експортьори за Европейски Съюз изпитват компликации с огромната администрация и проблемите по границите месец след влизането в действие на новите разпореждания за търговията след Брекзит.

Британската комерсиална камара приканва за незабавни дейности както от английска, по този начин и от европейска страна, за решение на сериозните проблеми с презграничната търговия. А шефът на Английската централна банка Андрю Бейли съобщи, че има признаци, че Европейски Съюз възнамерява „ да отреже “ Обединеното кралство от неговите финансови пазари. Бейли сподели, че лондонското Сити има положително предпочитание да реализира съглашение за финансовите правила, само че няма да одобри „ нареждания “ от Брюксел. Крайният период за договаряне на режим, при който всяка страна би трябвало да признае регулациите на другата, изтича през март.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР