Северен поток 2 е наричан най-противоречивият енергиен проект в света.

...
Коментари Харесай

Защо "Северен поток 2" ще бъде завършен въпреки всичко

" Северен поток 2 " е именуван " най-противоречивият енергиен план в света ". От години газопроводът, който ще удвои потенциала за транспорт на газ от Русия към Германия, провокира напрежение сред Съединени американски щати и Европа и вътре в Европа. Америка твърди, че " Северен поток 2 " е инструмент за усилване на съветското въздействие, увеличение на зависимостта на Европа от съветски газ и отнемане на Украйна от приходите от директни такси. Берлин дава отговор, че Съединени американски щати просто желаят да продават своя полутечен газ и че газопроводът е напълно бизнес план. Полша преглежда " Северен поток 2 " като форма на геополитическа обязаност с Москва и акт на съглашателство с властническия режим на Владимир Путин. Украйна пък го счита за евентуална съветска примка към врата си.

Въпреки всичко това " Северен поток 2 " е съвсем подготвен и след сделката сред Съединени американски щати и Германия от предходната седмица наподобява като че ли към този момент няма какво да попречи газът по тръбите на дъното на Балтийско море да потече още в края на годината. И както отбелязва в собствен коментар немското списание Spiegel, " от германско-американското съглашение за " Северен поток 2 " има доста губещи. Но най-големият печеливш е съветският президент Владимир Путин. "
Вие си протестирайте, газопроводът си върви
Само седмици преди парламентарните избори в Германия канцлерът на страната, без значение от шумните митинги от Източна Европа, подписва основно съглашение за газопровод под Балтийски море, който ще ускори съветското въздействие върху европейския енергиен пазар. Ако това ви звучи като изложение на случилото се през юли 2021 година, то е единствено тъй като в света на немската енергийна политика историята в действителност се повтаря, написа Politico. Цитираната преживелица в действителност е от септември 2005 година, когато Герхард Шрьодер, който напълно скоро ще изгуби властта и ще отстъпи канцлерския пост на Ангела Меркел, е хазаин на гала в Берлин, на която дружно с Владимир Путин поставят подписите си под контракта за създаване на " Северен поток ".

Миналата седмица съветският президент не беше в Берлин, с цел да отпразнува съглашението сред Меркел и американския президент Джо Байдън, което отвори пътя пред втората фаза на същия план - " Северен поток 2 ". Но пък Путин получи телефонно позвъняване от завърналата се от последното си посещаване като канцлер в Белия дом Меркел, след което Кремъл популяризира следното изказване: " Руският президент похвали непоклатимата отдаденост на немската страна във връзка с завършването на този чисто търговски план, чиято цел е подсилване на енергийната сигурност на Германия и Европейски Съюз. "

Въпросът е какво направи вероятен компромиса във Вашингтон и повдигането на американските наказания - единственият инструмент, кадърен да спре газопровода. Най-краткият отговор е: прагматичният метод на администрацията на Байдън. Както означи представител на Държавния департамент след визитата на Меркел, " ние продължаваме да имаме вяра, че [ " Северен поток 2 " ] е неприятна договорка за Германия, неприятна договорка за Украйна, неприятна договорка за Европа ", само че Америка просто се " пробва да извлече най-хубавото от една слаба ръка ". Или с други думи - Белият дом приема, че газопроводът, който е подготвен 98% и остават по-малко от 40 км за дострояването му, е приключен факт. И също така приоритет за Байдън е да образува общ фронт с Германия, Европейски Съюз и съдружниците от НАТО против Китай и по други въпроси, които касаят по-пряко Америка.

Във Вашингтон Байдън и Меркел се договориха, че Съединени американски щати няма да ползват наказателни ограничения против фирмите, които вземат участие в " Северен поток 2 ". В подмяна Берлин поема ангажимент да наложи наказания против Русия, ако тя заплаши Европа и съответно в случай че " употребява енергетиката като оръжие или извърши по-нататъшни нападателни дейности против Украйна ". Освен това Германия ще назначи специфичен делегат, който да опита да накара Москва да удължи с още 10 години изтичащия през 2024 година контракт за пренос на газ, съгласно който Русия би трябвало да транспортира всяка година несъмнено количество газ през Украйна или да заплаща, даже да не го прави. Берлин също по този начин дава обещание да обезпечи финансиране от 1 милиарда $ за подкрепяне на прехода на Украйна към възобновими енергийни източници и спомагателни 70 млн. $ за възстановяване на сигурността на украинската енергийна инфраструктура.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР