Сертификатите след ваксинация ще важат по-дълго от сега. Новината съобщи

...
Сертификатите след ваксинация ще важат по-дълго от сега. Новината съобщи
Коментари Харесай

Мислят за удължаване срока на сертификатите за ваксинация срещу COVID-19

Сертификатите след имунизация ще важат по-дълго от в този момент. Новината заяви пред Нова телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. По думите му напълно скоро ще излезе общо европейско решение по проблема.

В момента документът за имунизация важи в границите на 1 година. След смяната, която се планува, валидността му ще бъде удължена с още 12 месеца.

Междувременно от през днешния ден, най-малко на хартия, към този момент може да се слага и от третата бустерна доза от имунизациите против COVID-19. Доверието към имунизацията у нас обаче остава ниско. А данните на здравните управляващи за последните 24 часа демонстрират, че 10% от умрелите с Коронавирус пациенти в лечебните заведения са с 2 сложени дози с ваксини.

Решението за удължение на валидността на имунизационните документи е разумно и към този момент е на финалната права, съобщи държавният здравен контрольор. Все още на европейско равнище се доуточнявал срокът.

Експерт: Няма проблем при смесването на утвърдени ваксини против COVID-19

„ Най-логичното е той да бъде още 1 година. И по-късно, след направени още проучвания, в допълнение да забележим какъв брой ще продължи този под напрежение имунитет. Така, че тези автоматизирани удължавания могат да продължат и за по-дълъг интервал, в случай че не се наложи спомагателна реимунизация”, съобщи доцент Ангел Кунчев.

А от през днешния ден публично данните от третата бустерна доза могат да се впишат и в осведомителната система. Това на процедура дава зелена светлина за слагането на 3-та игла. В новооткрития през днешния ден пункт в метрото до Софийския университет обаче изрично отказваха да я слагат.

„ Няма да можем да слагаме, тъй като би трябвало да имаме публична заповед от министъра за третата доза”, изясни доктор Инширах Алшарафи от 11 ДКЦ, София.
„ От техническа позиция може, а дали вашият доктор ще реши да я направи, си е негово персонално решение”, разяснява доцент Ангел Кунчев.

И въпреки да не липсват искащи за 3-та игла, броят на общо ваксинираните през вчерашния ден е под 2 000 души. Причината за неналичието на интерес обаче не е поради компрометиране на имунизациите, безапелационни са епидемиолозите. Според съветника на здравния министър проф. Мира Кожухарова - нараствания брой умряли имунизирани пациенти в лечебните заведения през вчерашния ден се дължи само на деформиране на данните.

„ За интервала от 1 март, до края на септември тази година, общо са умряли 10173 души. От тях обаче имунизирани са били единствено 78 души. Което съставлява 0,77%”, изясни епидемиологът Мира Кожухарова.

По-големият въпрос, съгласно вирусолозите, е непредвидимостта на новите разновидности, като Мю разновидността на ковид, които съгласно нея слагат под въпрос и успеваемостта на имунизациите.

„ Към момента ние знаем, че Мю в действителност има разновидности, които могат да му оказват помощ да бяга от имунния ни отговор. Но в случай че един вид като Мю стартира да се популяризира по-успешно, това несъмнено към този момент може да промени разпоредбите на играта”, съобщи проф. Радостина Александрова.

Сега у нас главно публикуван остава Делта разновидността. Изследванията демонстрират, че наличните ваксини дават имунитет против него.

В момента от третата бустерна доза от имунизациите против COVID-19 могат да се възползват всички български жители. Здравните управляващи обаче ги предлагат единствено на 5 рискови групи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР