Сериозни разминавания между договорени и реални условия на труд установили

...
Сериозни разминавания между договорени и реални условия на труд установили
Коментари Харесай

В Германия експлоатират български работници

Сериозни разминавания сред контрактувани и действителни условия на труд открили специалистите от Консултантския център на КНСБ за български служащи. Нарушенията са при наши служащи, командировани или търсещи работа в Германия от началото на годината, осведомиха от КНСБ.

Един от случаите е на българка, наета за домашна помощница в Германия. Тя стои непрекъснато до леглото на болен от малария пациент. Когато заминавала, дамата даже не е имала контракт за командироване, а единствено за работа на 4 часа, осведомиха от центъра.

Пред трудовите специалисти сънародничката ни разказала, че макар контракта за лимитирано работно време, е трябвало да прави непрекъснато обслужване на болното лице, в чиито дом е живеела.

Тя била принудена да го придружи и в болничното заведение, където са го лекували от рисковата тропическа болест, само че никой не й е обяснил за болестта. След като схванала какъв е казусът, дамата незабавно си тръгнала. Правоотношението й е прекъснато, без да се изплати дължимата заплата. След сигнали и у нас, и в Германия са били подхванати ограничения за погашение на дължимата заплата.

" Трябва да се подчертае, че даже фамилията на обслужваното лице да е изрядно и да е изплатило сумата към организацията - българска или немска, това не е гаранция, че изплащането на възнаграждението ще бъде осъществено ", обясниха специалистите.

Консултациите са по план " Справедливо командироване " със съдействие с немските профсъюзи DGB и с сътрудници от Словенските и Хърватските синдикати.

При постъпване на сигналите в Главната ревизия по труда и се открият нарушаванията, ощетените служащи са насочвани да заведат трудово-правни каузи. От работодателите се изисква да дават документи, които удостоверяват трудово правно отношение.

В консултантския център дават експертна информация за главните трудови и социално-осигурителни права, процедурите във връзка със започване на работа, настоящото трудово законодателство в Германия и други, свързани с пазара на труда тематики.

От началото на плана специалистите от КНСБ са установили доста нарушавания както на българското, по този начин и на немското законодателство.

Те са свързани с непредоставяне на трудовия контракт преди тръгване, липса на в допълнение съглашение за командировката, липса на документи за изключителния труд, липса на документи за осигуровките към немската профилирана каса СОКА БАУ.

Част от хванатите нарушавания са в договорите на строителните служащи. В множеството случаи става въпрос за лица, командировани от българска компания. Работниците подписват контракти за минимално немско заплащане, а в действителност им се изплаща напълно друго и то единствено, когато работодателят пожелае. Служителите работят изключително, без да се заплаща изключителния труд - в това число и в съботи и недели, както и в множеството случаи се работи на обекти и отвън формалното работно време от 8 часа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР