Сенаторът републиканец Джон МакКейн, бивш военнопленник във Виетнам и неуспял

...
Сенаторът републиканец Джон МакКейн, бивш военнопленник във Виетнам и неуспял
Коментари Харесай

Американският сенатор Джон Маккейн почина на 81-годишна възраст

Сенаторът републиканец Джон МакКейн, някогашен военнопленник във Виетнам и неуспешен претендент за президент на Съединени американски щати през 2008 година, е умрял нощес на 81-годишна възраст. Това заяви неговата канцелария, представена от Българска телеграфна агенция.

Сенаторът от Аризона се бореше с глиобластома - нападателна форма на мозъчен израстък, диагностицирана през юли 2017 година В средата на април той бе подложен на интервенция поради чревна зараза.

Близките му оповестиха преди дни, че той е решил да спре лекуването на тумора.

МакКейн не се е появявал в Конгреса от началото на годината.

През 1967 година самолетът на Джон МакКейн е свален над Северен Виетнам по време на задача за бомбардировка. Той е тежко ранен и прекарва над пет години в плен.

През 1982 година е определен в Камарата на представителите, а през 1986 - Сената на Съединени американски щати. По доста въпроси се придържа към консервативни възгледи; последовател е на финансова промяна, а също поставя старания за търсене на безследно изчезналите американци по време на Виетнамската война.

Потомък на фамилия със славни военни обичаи, МакКейн оглавява сенатската комисия за въоръжените сили. От този пост той работи за дейната военна интервенция на Съединени американски щати в чужбина, което да спомогне, по личните му думи, за " успеха над силите на радикалния ислям, които желаят да унищожат Америка ".

През 2000 година не съумява да завоюва кандидат-президентската номинация на Републиканската партия, само че се снабдява с нея през 2008. Тогава се явява с подгласник Сара Пейлин и е надвит от Барак Обама.

Джон МакКейн бе бележит конкурент на президента Доналд Тръмп. След като насочи рецензии към Тръмп за антиимигрантската му изразителност президентът се изрече надменно за военното минало на сенатора с думите, че " избира хора, които не са били залавяни ".

Съгласно партийната дисциплинираност МакКейн изрази поддръжка за Тръмп, откакто той завоюва републиканската номинация, само че през октомври 2016 година отдръпна поддръжката си по отношение на публикуването на запис, в който Тръмп се хвали, че е хващал дами за гениталиите. След това Джон МакКейн постоянно подлагаше на критика сегашния жител на Белия дом.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР