Семейни фирми ще могат да кандидатстват за 117 млн. лв.

...
Семейни фирми ще могат да кандидатстват за 117 млн. лв.
Коментари Харесай

Семейни фирми ще могат да кандидатстват за 117 млн. лв. по новата програма за конкурентоспособност

Семейни компании ще могат да аплайват за 117 млн. лева по новата стратегия за конкурентоспособност, оповестиха от пресцентъра на Министерството на нововъведенията и растежа.

Процедурата е за възстановяване на индустриалния потенциал на дребни и междинни предприятия и започва при започване на 2023 година

Още през януари 2023 година Министерство на нововъведенията и растежа (МИР) ще започва кандидатстване за приемане на безплатна финансова помощ за рационализация на фамилни предприятия и компании от креативните промишлености и занаяти.

То ще бъде допустимо по процедура за Подобряване на индустриалния потенциал на дребни и междинни предприятия на стойност над 117 млн. лева Тя е по Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) 2021 – 2027.

Процедурата ще бъде ориентирана към дребни и междинни предприятия и по-точно фамилни компании – предприятия, които се имат от повече от един член от семейство. Допустимите разноски ще са ориентирани към придобиване на машини, уреди, съоръжение и програмен продукт, свързани с индустриалните цели на предприятията.

Припомняме, че ПКИП бе утвърдена от Европейската комисия за рекордно къс период – за 48 дни. Изпратена бе на 16 август и утвърдена на 3 октомври. Общият й бюджет е 3 милиарда лева Тя е продължение на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 (ОПИК) и е една от двете огромни стратегии за бизнеса, ръководени от Министерството на нововъведенията и растежа. Чрез нея ще се поддържат нововъведения в микро-, дребните и междинни предприятия в разнообразни стадии от развиването им. Ще се заплащат партньорски планове сред дребни и междинни предприятия и огромни сдружения за създаване на нови технологии и нововъведения.

Основните цели на Програмата са два – „ Иновации и напредък “ и „ Кръгова стопанска система “. Предвидени са средства за създаване и внедряване на нововъведения във компаниите, развиване на предприемаческата екосистема, основаване на нови или развиване на към този момент съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните браншове на индустрията, отбрана на патенти, индустриална благосъстоятелност и други

Ще се подтиква дигитализацията, повишението на киберсигурността, поверителността на данните в дребните и междинни предприятия и на уменията на личния състав за работа с технологиите от Индустрия 4.0. Освен за по-голяма енергийна успеваемост и автономия на компаниите, във втория приоритет – „ Кръгова стопанска система “, е заложено финансиране за по-ефективно потребление на ресурсите, създаването на артикули с по-голяма продължителност или с опция за преработване, повишение на използването на вторични първични материали, възстановяване ръководството на отпадъците и други

За рекордно къс период бе утвърдена и Програмата „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 година (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 милиарда лева – изпратена на 26 октомври и утвърдена на 5 декември. Само по двете нови стратегии дружно (ПКИП и ПНИИДИТ) МИР ще ръководи общо над 5 милиарда лева до 2027 година Те ще финансират стремително създаване и внедряване на нововъведения, както и въвеждането на научни разработки и тяхната комерсиализация в производствата и дейностите на компаниите.

Още след 1 януари стартира поетапно отваряне на обособените стратегии за кандидатстване. То се реализира единствено електронно през системата ИСУН (), а повече информация е оповестена на уеб страницата на МИР ().

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР