Сега разказваме за една открадната река. Става дума за незаконното

...
Сега разказваме за една открадната река. Става дума за незаконното
Коментари Харесай

Жители на Владая се оплакват от открадната река

Сега описваме за една " открадната " река. Става дума за противозаконното отклонение на вода от Владайската река за потребностите на ВиК-Перник. В този проблем от едната страна на казуса са жителите на с. Владая, които се оплакаха пред Българска национална телевизия от непоносимата миризма в селото поради липса на течаща вода в коритото на реката, тъй като Владайска река е съвсем пресъхнала. А от другата страна стои ползата на пернишкото село Рударци, в което водата за питейни потребности идва точно от Владайската река. И отново не стига.

Краят на казуса с неналичието на вода в Пернишко през 2020 година слага началото на нов проблем... във Владая. По закон при отклонение на вода от река към язовир, част от нея наложително би трябвало да продължава да тече в коритото й. В противоположен случай екосистемата ще бъде нарушена.

Владайска река тече по северния скат на Витоша, а на мястото, където се намираме, част от водите ѝ се отклоняват към бент. Студена за питейните потребности на Перник. Само че това не би трябвало да се случва, когато коритото на реката е пресушено.

" Всичко живо, което е в реката, измира. Миризми в цялото село се получват и се задръства с всевъзможни отпадъци и е останала вода, която се е вмирисала от фекалии и от всевъзможни други неща ", разяснява Стоян Лазаров, гражданин на Владая.

Проверки на Басейновата дирекция към Министерство на околната среда и водите са посочили, че има нарушавания. Последните са от 23 август и 21 октомври, когато още веднъж е открито, че не е обезпечен минималният екологичен отток и не се изпуска никаква вода в коритото на реката. И двете инспекции са завършили със сформиране на протоколи. А по случая от август е публикуван и акт.

" Ние се намираме в естествен парк " Витоша " и зона " Натура 2000 " и една цяла река от този предпазен естествен обект, е пресъхнала изцяло. Освен това тази вода, която е изцяло чиста, не отива надолу към Владая, Княжево и София. По този метод няма никаква прясна вода, която да намаялва концентрацията на замърсители ", сподели Димитър Куманов, съдружие " Балканка ".

От ВиК Перник не отхвърлиха, че са в нарушаване.

Борислав Иванов, шеф на ВиК - Перник:

" Благодаря на жителите на с. Владая, по тази причина че имаха търпението през 2020 година, когато беше рецесията, те да не повдигат този проблем. Проблемът, който идва и той е, че от 2-3 месеца, е че няма дъждове. Освен това преди язовира, по канала, който потегля от Владайска река и стига до язовира, има едно отклоняване за с. Рударци. Тези поданици употребяват вода единствено от този канал и нямат друга опция за водоснабядяване.
Българска национална телевизия: Тоест, Вие сте наясно, че това е нарушаване?
- Да, по този начин е. Нарушение е. "

Дори когато ВиК - Перник нарушава закона, водата за Рударци още веднъж не е задоволителна. И в този момент се постанова да бъде спирана, с цел да доближава и до високите елементи на селото, където се намира и тази къща. В двора й преброихме 9 бидона с вода и бунар.

" Ето, в този момент е спряна, само че аз съм я спрял, тъй като до момента в който пристигна (водата) има единствено въздух. Фучи, без нищо. Като няма вода, какво ще се къпеш! Миеш се с тази (в бидона) водица и нищо ", оплака се Асен, гражданин на Рударци.

В селото с близо 2000 поданици се надяваха на задоволително дъжд през почивните дни, с цел да не бъде разгласен воден режим. Поне такава беше поръчката при нашето посещаване предходната сряда. Днес обаче се оказа, че от този момент водата в Рударци не е спирана. Според обянснението на ВиК-Перник част от повредите по водопровода са били отстранени, а и притокът на реката се бил нараснал.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР