Сега държат ключовете за недокоснати полезни изкопаеми за трилиони долари,

...
Сега държат ключовете за недокоснати полезни изкопаеми за трилиони долари,
Коментари Харесай

Талибаните наследиха недокоснати запаси от ценни изкопаеми

Сега държат ключовете за недокоснати потребни изкопаеми за трилиони долари, в това число някои, които биха могли да подкрепят прехода на света към възобновими енергийни източници, оповестява Агенция Франс Прес.

Средствата към този момент не доближават на талибаните, откакто откогато се върнаха на власт 20 години след свалянето им огромните донори на помощ стопираха поддръжката си за. Безкрайните войни и неприятната инфраструктура попречиха на страната да се докопа до изкопаемите, които биха вдъхнали живот в стопанската система на страната.

Ресурсите включват боксит, мед, желязна руда, литий и редки почви, сочи отчет от януари на Геоложката работа на Съединени американски щати (USGS).

Медта, която е нужна за производството на захранващи кабели, стана гореща стока тази година, защото цените скочиха до над 10 000 $ за звук.
 Фон дер Лайен: Европейски Съюз не признава ръководството на талибаните в Афганистан и не договаря с тях Фон дер Лайен: Европейски Съюз не признава ръководството на талибаните в Афганистан и не договаря с тях
Европейският съюз не е признал талибаните и не води и политически диалози с групировката, съобщи тази неделя ръководителят на Европей...

Литият е решителен детайл за производството на акумулатори за, слънчеви панели и вятърни паркове. Световното търсене на литий се чака да нарасне с над 40 пъти до 2040 година, съгласно Международната организация по енергетика. А в Афганистан " се намира голям запас от литий, който не е употребен до през днешния ден ", сподели Гийом Питрон, създател на книгата " Войната за редки метали ".

Афганистан също е дом на редки изкопаеми, които се употребяват в бранша на чистата сила: неодим, празеодим и диспрозий.

Неизползваните минерални благосъстояния на страната се правят оценка на 1 трилион $ от USGS, макар че афганистанските чиновници цената им на три пъти по -висока. Афганистан работи по-добре по добива на скъпоценни камъни като изумруди и рубини, както и полускъпоценен турмалин и лапис лазули, само че бизнесът е унизен от противозаконна контрабанда към Пакистан.

Страната също по този начин добива талк, мрамор, въглища и желязо.

Докато връщането на власт на талибаните възпира задграничните вложители, една страна, която наподобява желае да прави бизнес с тях, е.
 Братът на Ашраф Гани се причисли към талибаните Братът на Ашраф Гани се причисли към талибаните
Хашмат Гани Ахмадзай – брат на избягалия от Афганистан президент на страната Ашраф Гани, се е включил към радикалното движени...

Втората по величина стопанска система в света съобщи, че е подготвена да има „ другарски и кооперативни “ връзки с Афганистан, откакто талибаните влязоха в Кабул. Държавната корпорация China Metallurgical Group завоюва права през 2007 година да вземе на лизинг гигантското находище на медна руда Mes Aynak за 30 години и да извлече 11,5 милиона тона от суровинатаа. Проектът за добиване на суровина от второто по величина в света неизползвано находище на мед към момента не е почнал работа „ заради проблеми с сигурността “, написа китайският вестник Global Times. Но Global Times цитира източник от групата, който споделя, че " ще обмисли възобновяването й след стабилизиране на обстановката и интернационално признание - в това число признаването от китайското държавно управление на талибанския режим ".

Въпреки че китайските водачи „ не са въодушевени “ от завладяването на властта от талибаните, „ те няма да разрешат на правилото да застане на пътя на прагматизма “, съобщи в блог Райън Хас, старши помощник в мозъчния концерн на института Брукингс във Вашингтон.

" Липсата на развиване на Пекин при огромните му вложения в медната мина Меs Aynak показва готовността му да прояви самообладание в търсене на възвръщаемост на вложенията ", написа той. Френският специалист Питрон сподели: „ Китайците не обуславят своите бизнес покупко-продажби на демократични правила “. Той предизвести, че няма сигурност, че Афганистан ще се трансформира в Ел Дорадо на минералите. " За това се нуждаете от доста постоянен политически климат ", сподели Питрон.

Между откриването на находище на потребни изкопаеми и началото на минните интервенции може да отнеме до 20 години, сподели той. " Никоя компания няма да желае да влага, в случай че няма постоянна политическа и правна система ", сподели той.

Още:

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР