Седмица преди годишнината от смъртта близките на Джина Махса Амини

...
Седмица преди годишнината от смъртта близките на Джина Махса Амини
Коментари Харесай

Жена, живот, свобода: Година от смъртта на Джина Махса Амини

Седмица преди годишнината от гибелта околните на Джина Махса Амини оповестиха, че на 16-и септември ще почетат обичаната си щерка на гроба ѝ с траурно възпоменание. Според ирански медии, опериращи отвън страната, след това той е бил свикан и предизвестен от управляващите, само че е на независимост.Семейството от една година е под наблюдението на службите за сигурност.

Те следят освен фамилията, а и доста гробища в страната, с цел да предотвратят скупчването на хора, които както преди година биха могли бързо да доведат до митинги. Близките на жертвата са под голям напън. " Никога не сме виждали такива всеобщи арести на родственици на жертви преди ", споделя пред Дъждовни води правозащитничката Шива Назар Ахари. 

" До момента са арестувани над 40 родственици на жертвата. А броят на арестите пораства всекидневно ", споделя Ахари. " Политическите и обществени деятели или се намират в пандиза, или непрекъснато ги разпитват и заплашват. Възможно е тези способи краткотрайно да съумеят да предотвратят идващите митинги. "

Най-голямото протестно придвижване от десетилетия

Но да се върнем една година обратно: Джина Махса Амини бе арестувана по време на пътешестване до Техеран и отведена в полицейско ръководство – тъй като не носела вярно забрадката си. В Иран важи строго предписание за носене на забрадки на публични места. Няколко часа по-късно момичето е отнесено безжизнено от полицията в болница. Три дни по-късно, на 16-и септември, Амини публично е оповестена за мъртва.

Масовите митинги започнаха с погребението на Джина Махса Амини в родния ѝ най-вече кюрдски град Сагез в западната част на Иран, откъдето се разпространиха в цялата страна. Участниците, най-вече млади дами, сваляха забрадките си. Тяхното мото бе " Жена, живот, независимост ". Демонстрациите прераснаха в най-големите и най-продължителните митинги от основаването на Ислямската република през 1979-а година. Правителството реагира с всеобщи репресии и принуждение. Точни данни няма, само че съгласно самостоятелни правозащитни организации сред 16 септември 2022-а година и края на януари 2023-а силите за сигурност са избили минимум 527 стачкуващи, измежду които 17 малолетни.

Джина Махса Амини умира на 22 години, откакто е задържана за погрешно носене на хиджаба си.Снимка: Kenzo Tribouillard/AFP

Забрадката – знак на държавното подтисничество

Правозащитничката Шива Назар Ахари е уверена, че тези митинги са трансформирали трайно политическите и обществените връзки в иранското общество.

Една от най-значимите промени визира облика на дамата в обществеността. Въпреки по-строгите наказания като санкциите доста дами отхвърлят да носят наложителните забрадки. Те ги възприемат като знак на систематичното подтисничество и оскърбление и не желаят повече да се подчиняват на обвързваните с това правила.

От Ислямската гражданска война насам обликът на дамата играе значима роля в държавната идеология. На дамата без хиджаб се гледа като на знак на свободолюбивия, западен метод на живот, респективно тя се възприема от консервативните сили като културно посягане против ислямската просвета. Пропагандираният от политическата система облик на дамата е подобен, в който тя освен носи хиджаб, само че и се подчинява категорично.

Управляващите се борят против личното си население

" Възникналото прогресивно придвижване ще донесе плодове в дълготраен проект ", счита интернационално известният ваятел Барбад Голшири, който през днешния ден живее в Париж. Пред Дъждовни води той споделя следното: " Движението " Жена, живот, независимост " води към културна гражданска война, тръгнала от най-долните пластове на обществото. Тя слага под въпрос полезностите, които деспотите се пробват да наложат на обществото от 1980-те години ".

Тогава ръководещите ислямизират системата на обучение, принуждават дамите да носят забрадки на публични места, задържат или прогонват в чужбина самостоятелните дейци на културата и науката. В края на 1980-те години са осъществени всеобщи изтезания на политически пандизчии.

" Сега политическата система желае да сплаши обществото с методите от 1980-те години ", споделя Голшири, визирайки последните всеобщи изтезания на протестиращи, смъртните присъди против политически пандизчии, както и уволненията на сериозно настроени учени от просветителните институции.

На 22 август иранският парламент одобри закон, който планува още по-строги наказателни ограничения за неспазването на ислямските правила за обличане. Те плануват до 15 години затвори при неколкократни нарушавания. Разпространяването на фотоси на дами без забрадки в мрежата също е наказуемо, а е реалност и опасността за затваряне на супермаркети, заведения за хранене или музеи, в случай че позволяват дами без забрадки.

Настоявания за секуларизация

Смъртта на Джина Махса Амини докара и до митинги на иранците в чужбина. Миналия октомври в Берлин бе проведена проява за взаимност с присъединяване на към 80 000 души, както гласят данните на полицията.

Протести против иранските управляващи имаше по целия свят. Този кадър е от подобен в Лондон през януари 2023 година.Снимка: Jonathan Brady/PA Wire/empics/picture alliance

" Формирането на съпротива в Иран е доста мъчно поради потисничеството от страна на силите за сигурност. Мнозина чакаха или се надяваха, че огромни имена и персони измежду живеещите в заточение иранци ще изградят съпротива ", споделя Араш Азизи.

Експертът по Близкия изток, който работи в университета Ню Йорк, изяснява пред Дъждовни води следното: " Настъпи огромно отчаяние, откакто някои персони още веднъж потеглиха по разнообразни пътища, откакто се бяха обединили за малко. Изглежда, че единството измежду живеещите в заточение иранци е мъчно – те прекалено много са заети със самите себе си. Според мен решаващите сили за измененията са в самия Иран – смелите хора, които сега са зад решетките. Само те могат да съумеят ".

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

Иран ще следи за носенето на забрадки с камери

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР