Седмичният бюлетин на редакцията на Капитал Пловдив с най-важното и

...
Седмичният бюлетин на редакцията на Капитал Пловдив с най-важното и
Коментари Харесай

От седмото тепе: Какво да правим с Марица, има ли дърво на покрива и Капитал Пловдив на 2 г.

Седмичният бюлетин на редакцията на " Капитал Пловдив " с най-важното и забавното от миналата седмица за района, е " виртуалното тепе ", от което виждате какво става в близост - в бизнеса, нововъведенията, културата и несъмнено, градско развиване и политика.
Здравейте от " Седмото тепе " Честита Нова година и цветущ втори рожден ден на " Капитал Пловдив " - изнесената редакция във втория град. След много напрегнатата 2023 година и кошмарната 2022 година, ни се желае да си пожелаем 2024 година да е изпълнена с благополучие и позитивни страсти, или най-малко да бъде по-близо до това, което считаме за обикновено. Дано.

В деня, в който означаваме своя втори рожден ден, седмичният бюлетин " От седмото тепе " се завръща след почивката.

Както евентуално сте забелязали, не може да кажем, че до момента в който празнувахме са се случили изключително доста пловдивски вести. Бяха съкратени един двама висши чиновници в общината, бяха поотворени някои поправки, други не престават, а едно необичайно предложение за горене на гуми провокира публично недоволство и общественото чуване беше анулирано.
Реклама
Очакванията са раздвижването да пристигна от идната седмица, когато политическият живот ще се съживи. Но въпреки всичко сме подготвили няколко тематики, които следим ние или сътрудниците от останалите пловдивски редакции.
Тема от седмицата: Какво става:
Повечето български градове не обичат водата, в случай че не зависят от нея за поминъка си. Градовете в страната, даже тези, които са на огромни реки, бягат от водата, крият се, пробват се да я държат встрани (в случая с дунавските градове - много буквално). Историческата връзка вода - град - живот наподобява раздрана.

Пловдив с неговата Марица - най-пълноводната рeка в страната, не бяга от нея. Тя минава през центъра му, гордо и постепенно, разсичайки го на две. Тук основната дума е " разсича ", защото реката, която може да бъде източник на редица преимущества - зеленина, паркова среда, разхлаждане, зона за спорт и отмора, шумоизолационна преграда и несъмнено, попивателна при наводнения, сега тече безшумно и съвсем незабележимо през града.
Реклама Защо е значимо:
Пловдив е град с доста планове и доста хрумвания за бъдещето си. Също по този начин е град, който има нов кмет и който продължава да пораства, което дава обещание доста грижи за общината. Ако има обаче една тематика, по която съвсем никой в последно време не приказва, а тя е от особена значимост за Пловдив, това е бъдещето на Марица и по какъв начин тя да бъде употребена. От една страна, тъй като по-доброто познаване и опитомяване на реката ще разреши тя да бъде по-малка опасност при изменящите се климатични условия. От друга, тъй като тя е единственият огромен късмет за повече зеленина и паркова среда, която тук е по този начин или другояче доста по-малко от другите огромни градове.

Но трето, и надалеч не последно - тъй като нито разширените булеварди, нито тротоарите, нито оправените градинки, нито даже велоалеите или по-доброто събиране на боклука могат да дадат на Пловдив това, което Марица може да му даде: водно измерение на един град, заклещен на сушата.
Какво следва:
Марица може да стане плавателна или пък коритото ѝ ще се употребява за воден парк с пространства за спорт, просвета и разходка. Второто е надалеч по-евтино и допустимо, също така има пари, които Пловдив може да употребява. Нещо повече - експертите означават, че система за ранно наблюдаване, която ще разреши това, ще помогне и за следенето на рисковете от наводняване.

С две думи това, от което градът има същинска потребност, е цялостна визия какво да се направи с реката. То включва интернационален архитектурен конкурс, локална упоритост, политическа воля и положително ръководство. Все неща, които Пловдив е показал в близкото минало, че може да прави, когато става дума за положителни хрумвания. Това би могъл да е идващият огромен план на града. Да, по-сложен е от просто един бул., само че откакто толкоз време се спъва в някакви дребни поправки, може би е извънредно време Пловдив още веднъж да стартира да мечтае.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР