Седмичният бюлетин на редакцията на Капитал Пловдив с най-важното и

...
Седмичният бюлетин на редакцията на Капитал Пловдив с най-важното и
Коментари Харесай

От седмото тепе: Нов кмет, Имотите на църквата, пътническият влак на ПИМК и как БФС може да падне заради Пловдив

Седмичният бюлетин на редакцията на " Капитал Пловдив " с най-важното и забавното от миналата седмица за района e " виртуалното тепе ", от което да виждате какво става в близост - в бизнеса, нововъведенията, културата и несъмнено, градско развиване и политика.
Здравейте от " Седмото тепе " Местните избори отминаха, а грозните предизборни павилиони в центъра на града един по един изчезнаха за наслада на стотиците преминаващи по Главната във към момента слънчевото време. Победителят тук е явен - Костадин Димитров от ГЕРБ е новият кмет на Пловдив. В четири от районните администрации ( " Тракия ", " Централен ", " Източен " и " Южен " ) ще ръководят още веднъж претендентите на политическата партия, която от четвъртък на локално равнище към този момент се оглавява от самия Димитров. Така Пловдив има нов кмет и нов водач на ГЕРБ в града.

Ден преди новината, в сряда, той и новоизбрания общински съвет се заклеха, че ще работят в името на града и публичния интерес. Впечатление направи наличието на някогашния кмет и някогашния водач на ГЕРБ тук Иван Тотев. Големият въпрос пред Димитров е дали ще излезе отвън неговата сянка или не.

А за града огромният въпрос е дали ще се излезе от сянката на някогашния към този момент кмет Здравко Димитров. По време на предаването на ключа на общината новият Димитров сподели на остарелия, че най-важна дума е последователност. Надяваме се откровено това да е било от учтивост, а не действително желание. Тема от седмицата:
Реклама
Имотите на Църквата в Пловдив
Какво се случи:
БПЦ е тайнственост в расо. Тя не дължи налози за облагите си или за парцелите, които има. А какъв брой са тези парцели не е ясно, тъй като може да води личен заможен указател, въпреки да не е ясно дали въобще някой знае какво има в него. Също по този начин тя може да води и лично счетоводство, защото получава великодушни дарения от страната, миряните и от бизнеса, за които не дължи доклад никому. Воден от желанието да повдигне това расо, репортерът ни Антон Чепилски прекара месеци в ровене в Имотния указател и диалози с хора.
Какво разбрахме:
Само в град Пловдив (не в региона или в епархията) Църквата има съгласно документите, прегледани от " Капитал ", 46 парцела, с обща РЗП над 67 хиляди кв.м. Те биват отдавани чартърен, употребявани от компании или частни лица, за разнообразни икономически действия, без да има контракти за всички от тях. Тоест за доста от това Църквата не заплаща налози. Всеки от тези парцели е към друг храм, което прави мъчно следенето им.

Като се има поради, че в страната има 2550 православни храмове и църкви, от които непрекъснато настоящи са към 410, ясно ви е, че това е доста дребна част от всичките владения на Църквата.
Реклама Защо е значимо:
Не е вест, че Църквата е пребогата, нито че не дава доклад на никого, защото не е индивид по Закона за достъп до информация. Но няколко неща са мощно притеснителни. Първо, че от всички тези парцели се вършат пари, без да се регистрират. Второ, че хора, бизнеси и институции съвсем или напълно подаряват парцели на Църквата, като не е ясно какво получават в подмяна. И трето, както някои случаи демонстрират, законите и регулациите на светската власт постоянно се извиват, с цел да дават отговор на настояванията на църковната. Това е рисково.
Пълното следствие в две елементи може да прочетете тук: ТОП 5 от " Капитал ": Истории от Пловдив и България 1.
Боби Михайлов трансферира в Пловдив мач на националите с Унгария и го лиши от аудитория. Това провокира стихия, която заплашва стола му
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР