Седем държави от инициативата "Три морета" се обединиха за пускането

...
Седем държави от инициативата "Три морета" се обединиха за пускането
Коментари Харесай

Седем европейски държави формират регионален индекс на акциите си

Седем страни от самодейността "Три морета " се сплотиха за стартирането на нов районен показател на акциите на техните локални фондови тържища. Съобщението беше оповестено по време на 29-ия стопански конгрес в Криница в Полша, а участващите страни са Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Според Budapest Business Journal новият показател ще носи името CEEplus и ще включва повече от 100 районни акции като главно изискване за включване е съществуването на дневен оборот от най-малко 90 000 евро. Изказвайки се на форума в Криница, ръководителят на борда на Варшавската фондова борса Марек Диет съобщи, че ежедневната обновена стойност на показателя ще бъде показана в седемте локални валути, както и в евро и щатски долари. Изпълнителният шеф на Будапещаската фондова борса Ричард Вег добави, че новият показател ще задълбочи съдействието сред тържищата в района и ще улесни достъпа до пазарите в Централна и Източна Европа за интернационалните и вътрешни институционални вложители, както и за вложители на дребно. "Регионът на трите морета може да стане икономическото сърце на Европа. Докато Европейският съюз претърпява рецесия на икономическо закъснение, Централна Европа има капацитет, който не е изцяло употребен ", съобщи полският министър председател Матеуш Моравецки.

Инициативата "Три морета " е политически план на 12 страни от Централна и Източна Европа - България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Проектът се развива като прагматична платформа за съдействие с главен фокус развиване на съдействието в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от района сред Балтийско, Адриатическо и Черно море и основаване на по-голяма съгласуваност сред тях по линията Север–Юг в региона на енергетиката, превоза, връзките, осведомителните технологии, бизнеса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР