Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти съобщава, че

...
Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти съобщава, че
Коментари Харесай

Производители на олио си искат украинския слънчоглед

Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти оповестява, че е изпратило писмо до Европейската комиси я и до ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен по отношение на въведените краткотрайни ограничения за ограничение на вноса на избрани селскостопански артикули от Украйна , измежду коетозърно и маслодайни култури България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Припомняме, че.

" Предвид наложените от държавното управление на България и Европейски Съюз ограничавания за импорт на слънчоглед от Украйна, опасенията ни са че без национална позиция във връзка с всички наранени браншове от стопанската система, може да се реализиран нежелани и мощно отрицателни последици за бранша и пазара ", написа до Европейска комисия ръководителят на организацията Яни Янев . Според него приложението на тези ограничения във връзка с маслодайния слънчоглед за България няма да докара до търсените удобни резултати.
 Европейска комисия подписа договорка с България и 4 други страни за украинското зърно Обновена
Европейска комисия подписа договорка с България и 4 други страни за украинското зърно

Министър Гечев удостовери решението

От Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти извеждат и съответни отрицателни последствия, които чакат:

- Забавяне и/или мощно ограничение на опциите на маслопреработвателната промишленост в България, без това да облагодетелства земеделските производители;

- Създаването на непазарни бариери, посредством ограничение на вноса на суровина, няма да повлияе върху цените и конкурентоспособността на слънчогледа локално произвеждане, поради експортната ориентировка на сектора;

- България е в неповторима позиция сред петте наранени страни членки, защото има мощно развита слънчогледова преработвателна промишленост, ориентирана към експорт, която разчита на над 1 милион тона импорт годишно над локалното произвеждане, в огромна част от Украйна. Ограничаването на вноса на суровина ще понижи производството на олио.
 Министерски съвет заменя националната с европейска възбрана за импорт на украински артикули
Министерски съвет заменя националната с европейска възбрана за импорт на украински артикули

Националната възбрана бе гласувана на 19 април

Яни Янев се притеснява, че без отчитане и отбрана от всички аспекти ще се стигне до нежелани и мощно отрицателни последици за аграрния и маслопреработвателния бранш на България. Той обелязва, че българският преработвателен отрасъл е напълно експортно насочен и пазарни бариери върху вноса на слънчоглед нямат действителен резултат на увеличение на търсенето на локална продукция и на вътрешните изкупни цени, а единствено лимитират конкурентоспособността на преработвателната промишленост заради липса на суровина. По думите на Янев предприятията продават продукцията по експортни интернационалните цени и цената на локалния слънчоглед постоянно е следвала интернационалната , като е в директна взаимозависимост от световните пазари, а не от местни ограничавания. " И надлежно при непазарно високи вътрешни цени, предприятията просто стопират да преработват или преработват по-малко, каквато е несъмнено обстановката от началото на актуалната акция. От друга страна земеделските производители могат да осъществят своята продукция само и единствено на пазарни цени на база интернационалните за експорт ", изяснява той.

В писмото се акцентира, че основаването на непазарни бариери посредством ограничение на вноса на суровина няма да повлияе върху цените на слънчогледа локално произвеждане, тъй като количествата неведнъж надвишават вътрешното ползване, което също води до извода, че цените ще следват световните пазари. Производителите на олио дефинират упованията на земеделците за високи цени като голословни. Според Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти поради нежеланието на земеделците да продават на настоящите пазарни цени, огромният арестуван ресурс и невъзможността на преработвателите да оферират надпазарни стойности за суровината при падащи пазари на продукцията, обстановката се утежнява с всеки ден и двата бранша ще понесат големи загуби , в това число и в новата годишна продукция. От отганизацията предизвестяват, че невъзможността на преработвателната промишленост да обезпечи нужния слънчоглед при пазарни цени ще докара до директни стопански последици като понижаване на износа и комерсиалното салдо на България, на генерирания Брутният вътрешен продукт от бранша, до затваряне на предприятия, работа на понижен потенциал и понижаване на наетия личен състав.
 Европейска комисия ограничи вноса на украинско зърно и други аграрни артикули
Европейска комисия ограничи вноса на украинско зърно и други аграрни артикули

Забраната е " изключителна и краткотрайна ", само че може да бъде удължена

" Предвид забележителният спад с 30% на модифицирания слънчоглед в актуалната акция, се чака спад с над 1 милиард лв. на приходите на бранша, от което е видно, че настоящата и по-дългосрочни забрани за импорт са в директна щета на преработвателите на маслодайни култури и без ясни изгоди за зърнопроизводителите ", показват производителите на растителни масла. Според тях за преработвателите ще има риск от прекъсване на производството и несъблюдение на търговски контракти заради липса на суровина и неспособност за обмисляне в общоприетия за промишлеността 3-месечен интервал за обезпечаване на суровината. Очакват продължителен дефицит на слънчогледово олио и шрот за вътрешно ползване в резултат на неспособност на производителите, насочени към облекчаване на вътрешния пазар, да работят при дефицит на слънчоглед. Организацията чака и увеличение на цената на суровината на вътрешния пазар, което да провокира повишаване на цените на олио, месни и млечни артикули за крайните консуматори.

" Забраната за импорт на слънчоглед от Украйна ще пренасочи украинския слънчоглед към други пазари, към които България обичайно изнася , и страната ни ще загуби експортни позиции там, а производството на българските преработватели ще би трябвало да се насочи към трети страни, които са ценово най-чувствителни ", се споделя още в писмото до Европейска комисия.
 Заради спрения импорт от Украйна: Производителите на слънчоглед желаят незабавна среща
Заради спрения импорт от Украйна: Производителите на слънчоглед желаят незабавна среща

Част от пазарите могат да бъдат изгубени от България, споделят от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти

От сдружението ползват също разбор на бранша за маслопреработка и произвеждане на слънчогледови ядки в България , като цитират данни на Министерството на земеделието за последните две аграрни акции.

Отчита се, следният оперативният баланс на маслодаен слънчоглед на България за годишна продукция 2021/2022 - от 01.09.2021 до 31.08.2022: временен ресурс -193 000 мт; създаден слънчоглед в България - 1 990 000 мт; импорт - 1 403 000 мт; експорт - 206 000 мт; преправка - 3 157 000 мт; излишък към 31.08.2022 - 223 000 мт.

За годишна продукция 2022/2023 - от 01.09.2022 до 01.04.2023, количествата, са следните: временен ресурс - 223 000 мт; създаден слънчоглед в България - 2 054 000 мт; импорт - 638 000 мт; експорт - 170 000 мт; преправка - 1 427 000 мт; излишък към 01.04.2023 - 1 318 000 мт.

В разбора се показва, че все още България е най-големият експортьор на слънчогледово олио, шрот и белен слънчоглед в Европейски Съюз . Вътрешното произвеждане на слънчогледови модифицирани артикули осем пъти надвишава вътрешното ползване, тъй че този преработвателен отрасъл е мощно експортно насочен и един от най-големите и надеждни генератори на Брутният вътрешен продукт и данъчни доходи за България.
 Протестиращи земеделци изсипаха ремарке със слънчоглед на пътя за Граничен контролно-пропусквателен пункт
Протестиращи земеделци изсипаха ремарке със слънчоглед на пътя за Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кардам "

Те упорстват да бъде предпазено родното произвеждане и продукцията да бъде осъществена

Отбелязва се също, че страната ни има годишен потенциал за преправка на слънчоглед от 4,2 милиона тона, като през миналата земеделска акция 2021/2022 са модифицирани 3,2 милиона тона - приблизително по 280 хиляди тона на месец за преработвателна акция от 11 месеца и един месец престой поради годишни поправки в юли и август. При междинна годишна продукция на България от към 2 милиона тона слънчоглед за последните години, на преработвателна промишленост в България към сегашния миг са нужни над 1 милион тона импорт на слънчоглед всяка година, с цел да работи дейно.
 Явор Гечев се оплаква: Компенсациите от Европейски Съюз незадоволителни
Явор Гечев се оплаква: Компенсациите от Европейски Съюз незадоволителни

Подготвят се двустранни съглашения с Украйна

Отчита се, че към края на март 2023 година са модифицирани 1 427 хиляди тона слънчоглед - или приблизително по 200 хиляди тона на месец, което е 560 хиляди тона закъснение по отношение на темпа на преправка от предходната акция и е провокирано от неналичието на предложение на суровина на вътрешния пазар макар съществуването на рекордна годишна продукция в страната. " Ако същият тренд продължи, това ще са 880 хиляди тона по-малко модифициран слънчоглед в актуалната акция. Този тежко отрицателен резултат на спад за преработвателния отрасъл е еднакъв на към 1 милиард лв. по-малко доходи, и съответната понижена добавена стойност и генериран Брутният вътрешен продукт. Доколкото в този момент сме след средата на акцията и поради прекъсването на вноса от Украйна, е невероятно преработвателите да наваксат изоставането и загубите на бранша към този момент са факт ", акцентират от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

Според организацията в следствие от митингите на земеделските производители срещу спада на интернационалните цени на зърнени и маслодайни култури и невъзможността им за реализация на арестуваните складови наличия, за април и май към момента няма интензивно предложение на слънчоглед от тях, макар интереса на преработвателите. Производителите на олио акцентират, че поради продължаващия тренд за рухване на цените на продуктите шрот и олио на интернационалните пазари, цените на слънчогледа, които преработвателите могат да оферират с цел да работят на позитивен резултат от експорт, не може да се отличават от интернационалните равнища.
 Цената на зърното продължава да пада на международните тържища
Цената на зърното продължава да пада на международните тържища

На Софийска стокова борса котировките на пшеница и царевица остават постоянни

Те означават, че вносът на слънчоглед от началото на септември 2022 година до края на март 2023 година e 638 хиляди тона слънчоглед, при 1 427 хиляди тона общо за предходната капания. Преработвателите на растителни масла декларират още, че поради станалото в последните 5 години незадоволително вътрешно произвеждане на слънчоглед, за огромна част от нужната суровина за преправка в България се разчита на външен импорт, който в последните две години е и в забележителен размер от Украйна. Те прецизират, че за миналата акция са импортирани над 940 хиляди тона слънчоглед от Украйна, като при инспекции на БАБХ не са открити несъответствия с европейските условия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР