Сдружение „Ние идваме!“ събра на едно място доказани юристи -

...
Сдружение „Ние идваме!“ събра на едно място доказани юристи -
Коментари Харесай

Юристи предложиха пет стъпки, които за пет месеца да „отпушат“ правосъдната реформа

Сдружение „ Ние идваме! “ събра на едно място потвърдени адвокати - практици, представители на законодателната, правосъдната и изпълнителната власт, с цел да обсъдят пет основни промени в правораздаването, които могат да “отпушат” правосъдната промяна. На конференция: „ Граждански конвент за правораздаване в пет стъпки - НИЕ ЗНАЕМ!”, участниците демонстрираха по какъв начин в пет стъпки за пет месеца могат да се генерират най-малко 5 забележими резултата, които не се нуждаят от конституционно болшинство, само че могат да стартират дейно да трансформират системата.

Сред участниците в конференцията бяха адв. Михаил Екимджиев, арбитър Атанаска Дишева – Висш съдебен съвет, арбитър Олга Керелска – Висш съдебен съвет, адв. Георги Атанасов, адв. Ивайло Дерменджиев, адв. Андрей Янкулов, адв. Николай Хаджигенов, адв. Ина Лулчева от Висшия адвокатски съвет, както и народни представители, представител на конституционния арбитър Янаки Стоилов, заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев, заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова, общественици, преподаватели, дипломати.

`Юристи

Адв. Екимджиев и арбитър Керелска дадоха независими учредения за предварително преустановяване мандата на Висш съдебен съвет, които не опонират на Конституцията и могат да бъдат осъществени в къси периоди.

Адв. Екимджиев уточни и съображение, с изменение на Наказателно-процесуален кодекс, посредством което да може да се ограничи действието на основния прокурор, посредством предварително освобождение от мандат.

Заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев разгласи, че до 30 юни министерството ще внесе Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуален кодекс, който ще промени и обособени разпореждания в Закона за правосъдната власт. Те се отнася за самостоятелното следствие на основния прокурор от арбитър, реформирането на института на „ безконечния обвинен “ и други значими промени в наказателния развой.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР