Сдружение Български музеи са в протестна готовност заради предложеното 5%

...
Сдружение Български музеи са в протестна готовност заради предложеното 5%
Коментари Харесай

Музеите готови за протест заради малко пари в бюджета за тях

Сдружение " Български музеи " са в протестна подготвеност поради препоръчаното 5% нарастване на главния стандарт за субсидиране на музеите и галериите в плана за Бюджет 2022.

В  " Денят стартира "  Борис Хаджийски, ръководител на УС на сдружението и шеф на районния музей в Пазарджик, съобщи, че културните институции упорстват за 50% нарастване на дотацията им, а не 5%.

Искането им е за покриването на главните режийни разноски, обезпечаване на естествена активност в музеите и нарастване на заплатите на чиновниците в тях. По думите на Хаджийски с нарастването на възнагражденията в просветителната сфера през последните години се е отворила огромна ножица сред стандарта на живот на музейните служащи и на учителите. Затова се следи сериозен отлив на млади фрагменти от музеите към системата на образованието.

Рискът музеите да останат без готови фрагменти слага под опасност и осъществяването на публичната задача на културните институции, посочи Хаджийски.

В  " Денят стартира "  директорът на Природонаучния музей в Пловдив доцент Огнян Тодоров посочи, че сметките за ток на музея са се повишили от 3700 лева на 17 400 лева Под риск е опазването на живата експозиция на музея, както и опциите му да посреща посетители в естествени условия.

Директорът на музея в Клисура Стоян Иванов регистрира, че през последните две години музеят има понижение на приходите от 70% спрямо 2019 година поради пандемията и отлива на туристи в града. Финансирането ще стигне за сметките за ток, само че не и за нарастване на заплатите и изследователска и научна активност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР