Счупената пирамида, смятана за една от най-старите в Египет, е

...
Счупената пирамида, смятана за една от най-старите в Египет, е
Коментари Харесай

Счупената пирамида предизвиква туристи

Счупената пирамида, считана за една от най-старите в Египет, е открита за гости за първи път след реставрацията й, осведоми РИА " Новости ". Във вътрешността на последния дом на фараона Снофру първи са влезнали непознатите дипломати, поканени от Министерството по въпросите на паметниците от древността. Много от посетителите излезли мъчно от това " странствуване в предишното ". Стръмното 100-метрово нанагорнище съвсем на четири крайници по тесни дървени стъпала се оказало голямо предизвикателство, непостижимо за някои от тях.

Част от хората във втората група са се отказали да влязат в шахтата. Сега към този момент освен дипломатите и публицистите, само че и всеки искащ може да оцени пирамидата на Снофру от вътрешната страна и извън и да подложи на тестване силата на волята си.

Главният северен вход е ситуиран на височина 12 метра. До него се стига по дървена стълба. А вътре в гробницата стръмно се спуска стеснен 60-метров каменен кулоар, висок малко повече от метър. По-нататък по тесни коридори посетителят стига до шахта, от която може да се изкачи до върха на пирамидата по дървена стълба.

Сътрудници на министерството споделят, че с изключение на построяването на спомагателни стъпала са извършени действия по укрепването на каменните блокове, разчистване на вътрешните пространства и създаване на нова система за вътрешно осветяване.

Пирамидата на Снофру (четвъртата династия на фараоните) е издигната към 2596 година пр.н.е. Разположена е в комплекса Дашур под Кайро. Известна е със своята необикновена неправилна форма и с двата си входа: обичаен северен и мистериозен западен. Според една от версиите строителите на пирамидата е трябвало да ускорят работата си поради скоропостижната гибел на фараона. Като не съумели да изградят пълноценна пирамида, трансформирали градуса на наклона, което довело и до необикновената за античен Египет " счупена " форма. Друга догадка гласи, че когато височината на пирамидата достигнала 49 метра, архитектът осъзнал, че в случай че строителството продължи, тя ще е прекомерно висока (около 160 метра) и доста тежка. Конструкцията ще е ненадеждна, а пукнатините са станали забележими още по време на построяването на гробницата. Тогава строителят е трансформирал наклона до 48 градуса и надстроил още 51 метра.

Експертите считат, че времето на ръководство на фараона Снофру се счита за преломно в строителството на пирамиди. След стъпаловидната на Джосер " счупената " дава подтик към построяването на геометрично съвършените пирамиди в Гиза, в това число Хеопсовата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР