Сблъсък в Черно море и дори жертви няма автоматично да

...
Сблъсък в Черно море и дори жертви няма автоматично да
Коментари Харесай

Какво се крие зад инцидента с руския флот?

Сблъсък в Черно море и даже жертви няма автоматизирано да доведат до открита война. Но те ще потвърдят, че втората Студена война не е догадка, тя към този момент е почнала, смята Тим Огдън в английското издание The Spectator. Дори и да няма изстрели, наличието на бойния транспортен съд Defender (Защитник) в Черно море и неговият „ личен набор от задачи “ е част от по-голямата тактика на НАТО.

Ако отчетите са точни, светът преди малко стана очевидец на най-голямата ескалация сред Англия и Русия след отравянето на Сергей Скрипал преди три години. Съобщава се, че съветски бомби и оръдейна пукотевица са били ориентирани към „ Защитника ”, който в този момент патрулира в Черно море. Кремъл обосновава хипотетичната експанзия с изказванието, че корабът е навлязъл в съветските води. Междувременно Англия отхвърля този случай. 
 Русия прикани Лондон да проверява рисковите дейности на кораба на английския флот Русия прикани Лондон да проверява " рисковите " дейности на кораба на английския флот
Русия прикани Обединеното кралство да проверява " рисковите " дейности на кораба на английския флот, който съгласно Москва е навлязъл в тери...

Обяснението на Русия, в случай че тя в действителност е направила това, се основава на погрешна причина. Въпросната брегова линия в действителност не принадлежи на Русия, „ Защитникът ” се намирал край крайбрежията на полуостров Крим. Международната общественост признава тази територия за неразделна част от Украйна. Следователно въпросните води принадлежат на Киев, а не на Москва.

Ръководството на английските Военноморските сили към момента не е оповестило какво прави Defender в Черно море, ограничавайки се до заявката, че корабът се е отделил от английската ударна група в Средиземно море и е отишъл до Черно море, с цел да извърши „ собствен личен набор от задачи. " Вероятно задачата му е да ревизира готовността на Русия да пази окупираното крайбрежие. Кремъл прави същото, като от време на време изпраща износени стратегически бомбардировачи във въздушното пространство на Обединеното кралство, с цел да ревизира какъв брой време е належащо за прехващане от Военновъздушни сили на страната. 

Ако е правилно, потреблението на действителни муниции би било умишлена ескалация. Дори да не са били изстреляни, наличието на военноморски транспортен съд евентуално е част от по-голяма тактика на НАТО. След демонстрацията от Русия на военна мощ на границата с Украйна и прехващането на полет на Ryanair от Беларус, алиансът желае да даде да се разбере, че ще продължи да се бори с Москва. Това се отнася и за дейности в Черно море. Регионът има несъмнено стратегическо значение, там има двама съдружници на НАТО (и надлежно двама врагове на Русия): Украйна и Грузия.

Струва си да се означи склонността на администрацията на Путин към подправени вести и агитация. Всяка непочтеност от страна на Кремъл ще бъде в сходство с предходната му форма: вътрешно тя ще показва силата на настоящия режим и ще устои на всевъзможни догатки по отношение на несигурността в поддръжката за Путин. Коварният Албион беше обичаната цел на Кремъл, само че всяка подправена вест за снаряди, изстреляни по английски боен транспортен съд, прикрива по-неприятна истина: един-единствен транспортен съд на Кралския флот пристигна неусетен край окупираните от Русия крайбрежия.

Следващият въпрос е по какъв начин се оправя ударната група на самолетоносача на Военноморски сили на юг, макар че е фокусирана главно върху остатъците от „ Ислямска страна “. В Сирия Русия поддържа доста военно наличие за района в поддръжка на Башар Асад. В обстановката със „ Защитника ” Москва сподели, че нейните правила за ангажиране разрешават потреблението на предупредителни изстрели, били те действителни или халосни. 
 Изтребители „ Тайфун “ вдигнати в отговор на съветски военни самолети над Черно море Изтребители „ Тайфун “ вдигнати в отговор на съветски военни самолети над Черно море
Изтребители „ Тайфун “ на кралските военновъздушни сили от RAF Lossiemouth, които понастоящем извършват задача на НАТО в Румъ...

Обединеното кралство може да се опита да покаже, че може да се утвърди на международната сцена, като диалозите за това са " привързани " към Брекзит, само че Кремъл е също толкоз подготвен да покаже, че може да открие огън по западните сили. Путин не може да отстъпи пред възходящата вътрешна съпротива и бавния западен отговор на предходното си безвластие в Грузия, Украйна и останалия свят. 

На собствен ред Военноморски сили би трябвало да схванат до каква степен е подготвена Русия да стигне по време на своите интервенции край крайбрежията на Сирия. Англия не желае никой да вижда по какъв начин се отдръпва. През 2004 и 2007 година силите на Иранската революционна армия задържаха моряци и морски пехотинци за хипотетично „ навлизане “ в иранските води. И в двата случая те се предадоха без опозиция.

Разбира се, държавното управление ще се стреми да избегне всякаква забележителна ескалация на напрежението с Москва, защото концепцията за обезпечено взаимно заличаване през 2021 година е толкоз ужасяващо вярна, колкото и по време на Студената война. В случая с отравянето на Скрипал обаче съветската експанзия се оказа сплотяваща мощ за нестабилните връзки сред Англия и Европа. 

Сблъсъците - и даже жертвите - няма автоматизирано да доведат до открита война. Това, което те ще създадат, е да се потвърди, че втората Студена война не е догадка, тя към този момент е почнала.

Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР