Съюзът на международните превозвачи (СМП) изрази на пресконференция в БТА

...
Съюзът на международните превозвачи (СМП) изрази на пресконференция в БТА
Коментари Харесай

Стоян Новаков: Проблемите на международните превози са ясно дефинирани и се решават в момента

Съюзът на интернационалните превозвачи (СМП) изрази на конференция в Българска телеграфна агенция терзанието си от метода на използване на пакетът " Мобилност " за българските интернационалните превозвачи, съобщи news.bg.

Председателят на СМП Ангел Траков подсети, че пакет " Мобилност " е една рестрикция, която оставя голям белег върху българския бизнес и днешната обстановка припомня времето, в което пакетът бил оповестен за разискване. В началото от СМП не гледали съществено на пакета " Мобилност ", а и тогавашните ръководещите сметнали, че всички неуместни неща в пакета нямало да се случат.

Съюзът на интернационалните превозвачи не търси финансова поддръжка от страната, а желае страната да поддържа своите компании, физически лица в несправедливите обстановки с пакета " Мобилност ".

Вече се ползва условието за командироване и от през днешния ден би трябвало да се ползва условието за връщане на автомобила след 8 седмици.

СМП са обезпокоени да не изпаднат в обстановка, в която да не знаят какво да вършат и питат по какъв начин ще бъде предпазен националният интерес на българския транспортьор. Ние не видяхме да са маркирани всички наши оферти в Закона за автомобилните транспорти, уточни Траков и добави, че би трябвало да се направи среща с държавното управление и да се построи транспортна тактика.

Изпълнителен шеф на СМП Йордан Арабаджиев чака, когато браншът седне да беседва с Министерство на превоза и предлага подготвени решения, те да бъдат чути. Ние имаме оферти, които уповавам се да бъдат изслушани и да бъдат прилагани, надява се той. СМП имали предварителни среща със зам.-министъра на превоза и с МТСП.

Другото, за което упорстват интернационалните превозвачи, са отпадане на условието за психическа валидност на водачите. СМП ще търсят среща с премиера Кирил Петков, с цел да може да чуе проблемите на автомобилния превоз и да тръгнат да вземат решение проблемите, които са на дневен ред.

Заместник-министърът на превоза Стоян Новаков, който също участва в Българска телеграфна агенция, съобщи, че министърът на превоза Николай Събев постоянно е отворен за срещи с сектора, само че към момента проблемите на интернационалните транспорти и съответно на Съюза не са стигнали до отрасловия министър. Проблемите обаче са дефинирани и се вземат решение сега, увери Новаков.

От самото начало на пакета се опълчиха шест страни - България, Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния, последвани от Кипър, Малта и Естония, напомня news.bg.

През септември 2019 година транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за договаряния по пакет " Мобилност " със Съвета на Европейски Съюз и Европейската комисия, откакто седмица по-рано отхвърли предлагането пакетът да бъде изтеглен от Еврокомисията.

На 23 октомври 2020 година България е подала три тъжби пред Съда на Европейски Съюз за завеждане на каузи по всеки от законодателните актове от Пакета за подвижност.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР