Съвсем скоро ще дарим втората, а до края на годината

...
Съвсем скоро ще дарим втората, а до края на годината
Коментари Харесай

Лазар Радков: До края на годината ще дарим две неонатални линейки

Съвсем скоро ще дарим втората, а до края на годината ще дарим и третата детска неонатална кола за спешна помощ. Това съобщи в изявление за БГНЕС Лазар Радков, създател на благотворителната самодейност „ Капачки за бъдеще “.

През първите две години от основаването на акцията, с помощта на събраните капачки, бяха дарени 22 кувьоза на 22 лечебни заведения в страната, като те са избавили живота на повече от 1000 бебета. През 2020 година на 14 лечебни заведения бяха дарени 40 медицински апарата, които също са помогнали на стотици деца. Още на идната, 2021 година, „ Капачки за бъдеще “ подари първата детска неонатална кола за спешна помощ.

Кампаниите се организират в към 30 от градовете в цялата страна, като с изключение на капачки от една година се събират и железни кенчета. „ Този път продължаваме с кенчетата. Щом сме почнали, няма отричане “, безапелационен е Радков.

През пролетната акция тази година стартира и пробно събиране на пластмасови бутилки в столицата. „ Като цяло добре се получи, не бяха кой знае какъв брой огромни количествата, само че ще продължим, тъй като желаеме да подтикваме хората да събират разделно и да им покажем в действителност, че отпадъците могат елементарно да се събират и могат да оказват помощ “, сподели той.

За да вземат участие в акцията хората могат да събират пластмасови капачки от сокове, вода, мляко, газирани питиета и така нататък „ Въпреки, че предлагаме на хората, несъмнено, всички тези неща, които са богати на захар и на всевъзможни оцветители, да ги употребяват в минимални количества “, съобщи създателят на „ Капачки за бъдеще “. Най-често срещани са алуминиевите кенчета от бира и газирани питиета, уточни Радков.

Относно пластмасовите бутилки той изясни, че с номер 1 най-често срещани са тези от вода, както и от газирани питиета.

„ Доста хора споделят в действителност, че откогато събират капачки, са понижили малко или доста и потреблението на газирани питиета, и използването на пластмаса “, акцентира Лазар Радков. Според него по този начин с изключение на на щедрост хората се научават и да събират разделно отпадъците освен за акцията, само че и като рециклират отпадъците си в цветните контейнери, които са предопределени точно за тази цел. Той обаче прикани контейнерите да бъдат изпразвани по-често, тъй като по някой път са претъпкани.

На идната есенна акция в Пловдив, вероятно и на тази в Пазарджик, има проекти да се събират и бутилки. По думите на уредника сега текат финални договаряния. Надявам се в околните дни да можем да го обявим в страницата ни във „ Facebook “, с цел да знаят хората, че към този момент и там с изключение на капачки и кенчета, ще събираме и пластмасови бутилки по акциите, сподели още той.

Следващата акция на „ Капачки за бъдеще “ може би ще бъде в средата на октомври, тъй като изборите ги сложиха на 2 октомври, което много ни обърка проектите, тъй като ние планирахме нещо тогава, заяви Радков. Той обаче посочи, че към момента следва да се чуе с координаторите по градове и с общините, с цел да бъдат конкретизирани всички елементи, като те ще бъдат оповестени допустимо най-скоро в обществената мрежа.

На въпроса дали идната акция на „ Капачки за бъдеще “ ще бъде като един тип апел за бъдещите ръководещи, Лазар Радков отговори: „ Тя всяка акция е апел за всички ръководещи, които ръководят и които идват на власт, тъй като има доста неща, които имат потребност да се подобрят и да се реформират в страната. Сега да седнем да си приказваме, с дни няма да ни стигне времето. Истината е, че ръководещите би трябвало повече да споделят с хората, да споделят повече с доброволческите организации като „ Капачки за бъдеще “. “

Той акцентира, че има и още доста извънредно смислени, ефикасни доброволчески организации на хора, които се раздават, на които им пука, които си унищожават живота и съня, с цел да вършат положително и по тази причина е безапелационен, че ръководещите би трябвало да споделят с хората и с доброволческите организации, тъй като с цел да може цялото общество да върви напред, би трябвало администрация, неправителствени организации и бизнес да работят в една посока. „ Не може единствено политика, не може единствено пари, не може единствено доброволчество, това са три вектора, които би трябвало да вървят в една посока, другояче става като орел, рак и щука, всеки се дърпа в обособена посока и най-после всичко остава там, където е било с години, по някой път и с десетилетия, и това, за жалост, го виждаме “, съобщи Радков. Според него обаче напоследък има някакъв напредък и това би трябвало да се регистрира. По думите му има капацитет доста хубави неща да се случат в България. „ Каквото зависи от нас и е по нашите сили, ще го дадем, ще се раздадем на макс, както сме се раздавали постоянно “, сподели основателят на „ Капачки за бъдеще “.

„ Вие знаете, нашата задача е да спасяваме животи, детски животи, всевъзможни животи и да оказваме помощ на хората да се замислят, да се отнасят малко по-отговорно във връзка с природата, тъй като в случай че ние не я пазим чиста, по-късно нашите деца и внуци ще би трябвало да живеят в кочина, а аз не желая да оставям кочина на детето ми и на внуците ми “, заключи Лазар Радков. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР