Съвсем скоро християните ще празнуват Великден, а евреите от днес

...
Съвсем скоро християните ще празнуват Великден, а евреите от днес
Коментари Харесай

Евреите празнуват Песах. Какво слагат на празничната трапеза?

Съвсем скоро християните ще честват Великден, а евреите от през днешния ден честват Песах. По какво тези значими събития за религиозния свят се разграничават и по какво си наподобяват?

Песах - еврейската Пасха?

Песах е един от най-старите еврейски празници. Свързва се с значимо събитие за еврейския народ, разказано в Тората като огромното изселване на евреите от египетското иго, което се смята за началото на историята на еврейския народ.

Песах е централният еврейски празник в памет на Изхода от Египет, който тази година ще стартира на 15 април вечерта и ще продължи до събота, 23 април. В кухнята се отразява повече от другите празници, защото има редица гастрономически ограничавания. Например, не можете да ядете тестени произведения, зърнени храни, бобови растения, хлебни произведения. Забранени са и растителните масла, като се изключи зехтин и кокос. Разрешени са месо, яйца, риба, млечни артикули.

На празничната софра, на която сядат евреите след молитва, би трябвало да има вино, и то най-малко четири чаши за всеки, месо, изпечено върху кокал, маца, варени картофи или моркови, варени яйца, чаросет, сладкиши с добавка на кокос или ядки.

Преди да сложите масата, би трябвало да знаете нещо за кеара. Това е името на пасхалното ядене, което заема централно място на трапезата по време на Пасхалния седер. Който няма специфична - може просто да е плоска огромна паница, с шест дребни - като купички.



Какво би трябвало да има на кеарата:

На самата кеара в избран ред има шест типа храни, всяка от които има своя лична символика, всички те са увещание за разнообразни аспекти на излизането от Египет. По-добре е да подготвите всички артикули авансово, преди празника.

Зроа е парче месо върху кокал. Поставя се в памет на пасхалното агне. Като зроа можете да употребявате сурово пилешко крилце, мощно запечено на открит огън.

Бейца е варено яйце, символизиращо празнична жертва. Преди да сложите яйце в паница, то би трябвало да бъде обелено.

Марор - листа от маруля, цикория. Горчивото зелено припомня за горчивия живот на израилтяните в Египет.

Карпас значи " зарзават ". Обикновено се употребява парче варен картоф, целина. Той е знак на пролетта, плодородието и постоянно възраждащия се живот.

Харосет е примес от настъргани ябълки, ядки, подправки и алено вино. Приготвя се в памет на глината – материала, с който еврейските плебеи са работили на „ огромните строителни обекти” на Египет. В Израел към рецептата се прибавят фурми.

Чазерет - пюре или ситно нарязан хрян, употребен за подготвяне на " korekh " - " сандвичи " от маца с марор по време на процеса на Седер.

И най-интересното - всичко, което лежи на кеарата, не се употребява за храна! Блюдата за празничната маса са други. Знаете ли какви?
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР