Съвременната работна среда преминава през процес на дълбока трансформация, формирана

...
Съвременната работна среда преминава през процес на дълбока трансформация, формирана
Коментари Харесай

Какво искат различните поколения на работното си място

Съвременната работна среда минава през развой на дълбока промяна, образувана в немалка степен от разнообразната комбинация генерации в работната мощ.

Всяко от тях внася неповторима вероятност, разнообразни полезности и привички на работното място, отбелязва в разбор по тематиката FastCompany.

За да разбере по-добре другите настройки и опит на поколенията в работната мощ, през месец август FlexJobs организира изследване измежду над 7000 експерти от поколенията Z, миленаали и X. Ето какви са резултатите от него.

I. Прогнози за пазара на труда

При другите генерации вероятностите за пазара на труда и кариерните вероятности се разграничават доста.

Поколението Z е по-оптимистично настроено във връзка с пазара на труда, опцията за намиране на работа от разстояние и цялостните вероятности за кариера.

Милениалите и поколението X са по-малко оптимистично настроени и за трите. Въпреки това от всички генерации вероятността да създадат кариерна смяна през идната година е най-малка при поколението Z.

1. Кариерен оптимизъм

Проучванетопита респондентите дали се усещат по-оптимистично настроени за вероятностите на кариерата си, в сравнение с по същото време предходната година, и резултатите са много раззлични.

Поколението Z е най-оптимистично, като 73% от тях декларират, че имат по-позитивни вероятности за тази година, в сравнение с за предходната.

Представителите на милениалите (43%) и поколението Х (31%) не се усещат толкоз оптимистично за бъдещето.

2. Тенденции на пазара на труда

Пазарът на труда стартира да се охлажда и експертите усещат усложненията.

На въпроса дали през днешния ден се усещат по-добре на пазара на труда, в сравнение с предходната година, 66% от поколението Z считат, че пазарът на труда е по-добър. Само 34% от милениалите и 28% от поколението Х обаче споделят това позитивно мнение.

Когато се изследва дали респондентите се усещат по-зле на пазара на труда през днешния ден спрямо предходната година, повече от половината от милениалите (53%) и на Х (55%) споделят, че пазарът на труда е по-лош.

И въпреки всичко, по-малко от една трета (29%) от работещите от Z считат, че пазарът на труда през днешния ден е по-лош спрямо този интервал на предходната година.

3. Достъпност на работата от отдалеченост

Дистанционната работа доближава своя пик през 2020 година, като известността ѝ остава водещо преимущество за експертите.

Запитани дали считат, че е по-трудно или по-лесно да намерят отдалечена работа в този момент в съпоставяне със същия миг на предходната година, участниците в изследването от поколението Z резервират позитивната си настройка, като 54% обявиха, че е по-лесно.

Милениалите и поколението Х считат, че е по-трудно, като единствено 24% от милениалите и 16% от Х настояват, че намирането на работа от разстояние в този момент е по-лесно, в сравнение с преди година.

4. Желание за промяна на работата

Задълбочавайки се в вероятностите на пазара на труда, изследването пита експертите дали възнамеряват да сменят работата си през идващите 12 месеца.

Макар че поколението Z акцентира позитивните трендове на пазара на труда, единствено 32% от тях възнамеряват да сменят работата си в границите на една година.

Макар че милениалите и поколението Х имат по-негативни възгледи за пазара на труда и двете генерации възнамеряват да сменят работата си, като 61% от милениалите и 57% от поколението Х декларират, че ще го създадат през идващите 12 месеца.

Що се отнася до най-важните фактори за една работа, трите генерации се съгласяват, че заплатата, работата от отдалеченост, границите сред професионалния и персоналния живот и гъвкавият график са четирите най-важни фактора, само че редът на класиране варира. Представителите на поколението Z считат, че гъвкавият график (42%) е най-важният фактор за тях в една работа, измествайки заплатата (41%).

II. Идеална работна среда

Съществува огромна разлика сред метода на работа на другите генерации.

Само 11% от представителите на поколението Z работят отдалечено на цялостен работен ден, спрямо 27% от представителите на милениалите и 42% от поколението X.

И въпреки всичко, макар актуалните си условия на работа, 40% от поколението Z, 56% от милениалите и 75% от X декларират, че отдалечената работа е значима за тях.

Проучването демонстрира също, че работата от разстояние е от огромна изгода за равнищата на работливост на всички генерации.

Макар че Z не слага толкоз огромен акцент върху работата от разстояние, колкото другите генерации (и избира хибридната работа), 80% от поколението Z считат, че са по-продуктивни, работейки от разстояние, спрямо работата в офиса. Този % е подобен с този на милениалите (76%) и на поколението Х (80%).

Хибридната работа е идеалният модел за поколението Z

Милеаниалите избират работа от разстояние или хибриден модел

Поколението X желае да работи единствено отдалечено

III.Стрес фактори

Стресовите фактори на работното място са постоянно срещани за множеството експерти. Стресът е повсеместен, само че неговото влияние върху всяко потомство е друго.

Представителите на поколението Z, милениалите и хората от поколението X дружно правят оценка трите най-големи стресогенни фактора като претоварване на работа(85%), нереалистични упования от страна на шефа (79%) и неизясненост във връзка с работните функции и упования (77%).

Стрес фактори на работното място за поколението Z

Стрес фактори на работното място за милениалите

Стрес фактори на работното място за поколението X

IV. Баланс сред професионалния и персоналния живот

Пренебрегването на здравословния баланс сред професионалния и персоналния живот може да докара до голям брой проблеми както в персонален, по този начин и в професионален проект.

Повече от половината представители на всяко потомство усещат въздействието на работата върху персоналното им време. Що се отнася до персоналната им еднаквост, 88% от поколението Z декларират, че съгласно тях прекомерно огромна част от персоналната им еднаквост е обвързвана с работата им, до момента в който 68% от представителите на милениалите и 52% от поколението X декларират същото.

Част от това може да се дължи на навиците, които всяко потомство си е основало, изключително за определянето и спазването на границите сред професионалния и персоналния живот.

Например, 90% от поколението Z, 74% от милениалите и 65% от поколението X са декларирали, че нормално ревизират електронната поща, Slack или други служебни известия, откакто са завършили работния си ден. Запитани за инспекция на работните връзки през уикенда, 88% от поколението Z, 68% от милениалите и 58% от поколението X споделят, че ги ревизират.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР