Съвременната боза не е това, което беше. В миналото бозата

...
Съвременната боза не е това, което беше. В миналото бозата
Коментари Харесай

Вече и бозата е пълна с E-та

Съвременната боза не е това, което беше. В предишното бозата претърпяваше дълъг интервал на ферментация, до момента в който през днешния ден резултатът се реализира посредством химическа реакция. В състава ѝ е цялостно с добавки, Е-та и химикали, някои от които са рискови за здравето.

Едва 40 години бяха нужни на актуалната промишленост да погълне производството на боза. Това, което през днешния ден се продава в баничарниците и сладкарниците, е нещо, което единствено припомня на вкусовите ни рецептори за обичана напитка.

За да се реализира усетът на класическата боза, е нужна ферментация. Тя е биотехнологичен артикул, в който няма каквито и да било добавки. В бозата, която пием през днешния ден, са добавени редица вещества, които да заместят този развой.

Вкусът ѝ се реализира по химически път. Добавяните субстанции сполучливо ни заблуждават, че пием натурална, ферментирала напитка.

Изобщо, в актуалното произвеждане съвсем няма боза, която да се създава по автентичен метод. Днес, в бозата единственото натурално нещо, е пшеницата. Процесът на произвеждане няма нищо общо с бозаджийството.

 Захарин

В една напитка се откриват до четири типа изкуствени подсладители. Освен химическите съединения, с които се реализира усетът на ферментирала ръж и натурална захар, производителите постоянно прибавят и Е-та. Най-разпространени са стабилизаторите, които не разрешават на напитката да се скапва.

Бозата, предлагана в магазините, е лесна и бърза за произвеждане. За разлика от процесът на ферментация, при който се чака дълго време и се поддържа закваска, актуалният метод е интензивен, за сметка на качеството.

Повечето химически съставки в нея са неразрешени или мощно отричани в разнообразни места по света. Все повече проучвания установяват шокиращи странични резултати след потреблението на химическата напитка, обозначавана като боза.

Най-често употребяваните нездравословни вещества са Е 950 (ацесулфам), Е 951 (аспартам), Е 952 (цикламат) и още доста други. Коктейлът постоянно приключва с добавката Е 954, известна като захарин. От 1989 година Службата за здравето в Калифорния афишира добавката за канцерогенна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР