Съвместно разследване на три западни медии разкрива връзка между китайски

...
Съвместно разследване на три западни медии разкрива връзка между китайски
Коментари Харесай

Китайските служби вербували европейски политик в опит да разделят Запада

Съвместно следствие на три западни медии разкрива връзка сред китайски скришен сътрудник и белгийски политик, които дружно се опитвали да разделят Запада и да въздействат върху международната политики. Кореспонденцията сред двамата траяла близо три години и се водела напълно отдалечено посредством известия. Вербуваният европеец - Франк Крейелман, е някогашен сенатор и досегашен регионален водач на партия. Редица западни организации дефинират случая като индикативен за задачите на Пекин, а белгийският министър председател показва опасения по отношение на положението на демокрацията.
В продължение на повече от три години белгийски политик е работил като сътрудник на китайското разузнаване. Случаят ясно демонстрира една от главните цели на китайския шпионаж - влияние върху политически решения, засягащи директно страната.

Даниел Ву, офицер от Министерството на държавната сигурност (MSS) на Китай, подтиквал Франк Крейелман, белгийски сенатор от 1999 до 2007 година, да въздейства на европейските полемики по въпроси, вариращи от репресиите на Пекин против демокрацията в Хонконг до преследването на уйгурите (мюсюлманско малцинство) в провинция Синдзян.

Реклама
В края на 2022 година, когато следва публично посещаване на немския канцлер Олаф Шолц в Китай, Ву желае Крейелман да убеди двама десни членове на Европейския парламент да кажат обществено, че Съединени американски щати и Обединеното кралство подкопават европейската енергийна сигурност.

" Целта ни е да влошим американско-европейските връзки ", написа офицерът в известие до някогашния сенатор.

Комуникацията сред китайския чиновник и белгийския политик е документирана в поредност от разменени текстови известия в интервала 2019 - 2022 година По време на взаимно следствие Financial Times, немското списание Der Spiegel и френският вестник Le Monde получават въпросните доказателства от западен източник. Коментар не е получен и от забърканите лица, а китайското посолство в Брюксел отхвърля да е осведомено със случая. Шпионаж за международно въздействие Съобщенията разкриват елементи по отношение на опитите на Пекин да трансформира политически решения - събитие, за което западните разследващи служби от дълго време алармират. Но до момента в който всички страни развиват една или друга форма на шпионаж, то интервенциите на MSS са ориентирани към реализиране на въздействие, разпростряло се на всички континенти.

Ву е работил най-вече от източната провинция Джъдзян, където се намира един от клоновете на министерството, настояват четирима сътрудници от западни страни. Офицерът е бил засичан да оперира също в Полша и Румъния.
Реклама
В преписка от 2021 година китайският офицер написа на Крейелман, че има за задача да " нападна Адриан Зенз " - откривател, оказал помощ за разкриването на геноцида против уйгурите. В различен случай Ву моли белгийския сенатор да му спомага при саботирането на конференция в Тайван. Двамата разискват потреблението на медиатор, който да повлияе на католически кардинал, вербувайки го да приказва против политизирането на COVID-19. По това време Пекин е подложен на сериозен интернационален напън поради болестта, която потегли от град Ухан.

Бивши чиновници на американското разузнаване, осведомени с активността на MSS и осведомени за връзката, потвърдиха, че известията носят белези на класическа интервенция на китайската организация за политическо въздействие.

" Те отразяват манията на министерството, че Съединени американски щати стои зад протестното придвижване в Хонконг, желанието за прекъсване на протайванските конференции, и задачата му да дискредитира всички, съобщаващи за жестокостите в Синдзян ", разяснява Денис Уайлдър, някогашен топ анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ за Китай, в този момент учител в Джорджтаунския университет.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР