Съветите по икономика, финанси и социална политика към управляващата коалиция

...
Съветите по икономика, финанси и социална политика към управляващата коалиция
Коментари Харесай

Коалицията обсъжда актуализацията на бюджета

Съветите по стопанска система, финанси и обществена политика към ръководещата коалиция се събраха през вчерашния ден по самодейност на вицепремиера Корнелия Нинова. Целта на срещата е да се разиска растежът на цените, растящата инфлация, обедняването, усложненията пред компаниите и рисковете пред българската стопанска система. Слагаме началото на диалога за актуализация на бюджета, съобщи Нинова. " Трябва да подсигуряваме финансовата непоклатимост на страната без популизъм. Нужни са действителни дейности, които да оказват помощ на стопанската система и семействата ", безапелационна е Нинова.
Таванът на цените на някои съществени артикули и услуги (лекарства и ток за бита) е една от горещите дискутирани тематики. Имаме разнообразни визии с сътрудниците по тематиката, не скри преди срещата Нинова. Тя изясни, че сходна мярка за избрани артикули има в Испания, Румъния, Унгария и други европейски страни.

" Всяка от партиите има своите хрумвания и ще забележим къде имаме допирни точки и кое е задоволително. Разбира се, следва ни доста работа. Идеите би трябвало да се осчетоводят, тъй като би трябвало да подсигуряваме финансовата рамка ", изясни Нинова. По-рано тя заяви в тв изявление, че в сряда е разговаряла с министъра на финансите Асен Василев и той е упълномощил на екипи да пресмятат вероятните разновидности. Нинова беше безапелационна, че четирите партии в обединението би трябвало да излязат с общи решения.
" Ако ще одобрявам актуализацията на бюджета през юни, то би трябвало да стигнем бързо до единодушие най-малко до началото на май, тъй като по-късно има процедура по координиране сред министерствата и разглеждане в комисии в Народното събрание. Колкото по-бързо стигнем до единодушие, толкоз по-добре ", разяснява Нинова. Тя изрази подготвеност Българска социалистическа партия да поддържа предлагането на " Демократична България " за увеличение на прага за регистрация по Данък добавена стойност, тъй като това ще помогне на дребния и междинен бизнес.
Сред обсъжданите тематики в обединението са понижаване на Данък добавена стойност за контролираните артикули, на акцизите на горивата и най-малък необлагаем предел от 780 лева Българска социалистическа партия упорства и за контролиране на понятието " енергийна беднотия ", както и за въвеждане на така наречен " водни помощи ". Социалистите ще предложат и няколко разновидността за преизчисляване на пенсиите, които да бъдат обвързани с нов застрахователен приход.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР