Съветът за сигурност на ООН гласува във вторник последователно три

...
Съветът за сигурност на ООН гласува във вторник последователно три
Коментари Харесай

Сблъсъкът за Сирия в СС на ООН ще продължи

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации гласоподава във вторник поредно три плана за резолюция, предвиждаща следствие на случая с хипотетична приложимост на химическо оръжие в Сирия. Без резултат.

Както означи непрекъснатият представител на Руската федерация в Организация на обединените нации Василий Небензя, като заеха неконструктивна позиция Съединени американски щати „ желаят да оправдаят използването на мощ в Сирия “.

Призивът на Русия да бъде основан самостоятелен и неутрален работен механизъм, който би помагал на Съвета за сигурност да открива виновните за използването на химическо оръжие в сирийския спор, не бе чут.

Съединени американски щати желаят „ без значение следствие “

Първи в Съвета за сигурност бе импортиран планът на Съединени американски щати, Франция, Англия, Швеция, Полша и редица други страни. Той предвиждаше основаване на „ самостоятелен механизъм за следствие “ в Сирия. Както съобщи непрекъснатият представител на Франция Франсоа Делатр, гласуването на този план би трябвало да стане миг на истината за следствието на хипотетичните случаи на потребление на химическо оръжие.

В отговор Василий Небензя недвусмислено даде да се разбере, че тази самодейност няма да мине. „ Делегацията на Съединени американски щати се пробва да вкара в подвеждане интернационалната общественост и прави още една стъпка в посока на борбата, като желае гласоподаване на плана за резолюция, която не се употребява с единомислеща поддръжка на Съвета за сигурност “, означи той.

Според съветския посланик „ даже да предположим невероятното “ и да си представим, че американският план бъде признат, то за построяването на този механизъм за инспекции, за който упорстват Съединени американски щати, ще са нужни няколко месеца. Той означи, че представителите на страните от Запада „ не желаят да чуят “ причините на Русия.

Заместникът на непрекъснатия представител на Китай при Организация на обединените нации У Хатайо акцентира, че Китай е „ против потреблението на химическо оръжие от която и да е страна, организация,или лица при каквито и да било условия “ и поддържа провеждането на всеобхватно обективно следствие на потреблението на химическо оръжие в Сирия “.

Той означи, че отговорните би трябвало да бъдат привлечени към отговорност на основата на събраните доказателства и до тогава не би трябвало да има никакви предварителни съждения за резултатите (от разследването) “, добави дипломатът.

Русия гласоподава срещу, Боливия я поддържа (в момента Боливия е променлив член на Съвета за сигурност на ООН), Китай се въздържа, а 12 страни членки на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации поддържаха американския план. За приемането на която и да е резолюция на Съвета за сигурност е належащо за нея да се разгласят 9 страни и никой от непрекъснатите членове да не се опълчи

Русия желае да не се позволява операция на следствието

Небензя уточни, че съветският план планува изцяло неутрален и самостоятелен механизъм за следствие на случаите на приложимост на химическо оръжие.

„ След прекратяването на действието на Съвместния механизъм за следствие на случаите на приложимост на химическо оръжие в Сирия, точно Русия бе в авангарда на напъните за запълване на зародилия пропуск, означи той. Разработихме съответния план за резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, който на 23 януари бе показан на вниманието на сътрудниците.

Западът внезапно го одобри наострено, защото в текста са премахнати малките врати, които позволяваха да се манипулира следствието, както бе с медиите и което стана причина за неговата преждевременна гибел.

Той акцентира особено, че при създаването на плана „ нищо не сме измисляли, а единствено показахме правилата на новия механизъм в сходство със стандартите на Конвенцията за възбрана на

химическото оръжие “.

Руският план, разгласи той, открива опция за основаване на работен механизъм, който би помагал на Съвета за сигурност да открива отговорните за приложимост на химическо оръжие в сирийския спор.

Постоянната представителка на Съединени американски щати Ники Хейли се базира на това, че съветската самодейност не дава опция да се организира без значение следствие.

„ Руската резолюция дава на самата Русия късмет да избира следователите, а по-късно прави оценка резултата (от работата).

В резултат на това препоръчаният от съветската страна план не получи задоволително поддръжка: за него се оповестиха шест страни –членки, измежду които Русия и Китай, срещу бляха седем, две страни се въздържаха.

Достатъчно градивният план на Швеция също не откри поддръжка

Показвайки блян да се стигне до компромис, непрекъснатият представител на Русия предложи на членовете на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации да поддържат повдигнат по-рано от Швеция план, който, съгласно него, е формиран “достатъчно градивно “. Той изрази страдание, че тази самодейност не получава развиване и е стъпкана поради конфронтационните крачки на Съединени американски щати и техните най-близки съдружници.

В плана, учреден на предлагането на Швеция, се съдържаше апел без отсрочване да се изпрати в Сирия задача за определяне на обстоятелствата от Организацията за възбрана на химическите оръжия, да посети тя мястото на хипотетичната офанзива в град Дума край Дамаск.

Ако специалистите от ОЗХО по някакви аргументи не попаднат в Дума вследствие на съпротивата на тези, които спекулират с химическата тематика за оклеветяване на Русия и Сирия, то това ще бъде още едно доказателство, че зад цялата тази лъжлива история се крият мръсни геополитически игри и нападателни военни проекти, способни да извърнат назад позитивната динамичност на сирийското урегулиране и мъчително да ударят по изтерзания от случки район “, предизвести съветският посланик.

Но и този компромисен план не събра нужния брой гласове. Англия не хареса това, че планът не е ориентиран към определяне на отговорните за хипотетичния случай в Дума.

Представеният план бе подсилен от пет страни, в това число Швеция и Русия. Против бяха четири, измежду които Съединени американски щати и Англия, други шест страни се въздържаха.

В края на съвещанието съветският представител прикани Съединени американски щати и съдружниците им да престанат да заплашват Сирия.

„ Работата ще продължи “, съобщи след съвещанието в къса сказка с публицисти председателстващият съвещанието на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации непрекъснат представител на Перу Густаво Веласкес. При това той не изрече догатки коя страна ще поеме самодейността за издигане на нов план.

Междувременно решимостта за деяние от страна на Съединени американски щати и съдружниците остава. Австралия би подкрепила вероятен боен удар на Съединени американски щати по Сирия, заяви в сряда Джули Бишоп - външен министър на страната.

" Нямам желание да разясня военните дейности на Съединени американски щати, само че в случай че Съединени американски щати нанесат въздушен удар в отговор на потреблението на химическо оръжие против гражданското население на Сирия, то Австралия ще поддържа всички дейности, които ще бъдат тествани и пропорционални ", сподели тя в изявление за Ей Би Си. /ТАСС, БГНЕС, АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР