Съвета на ЕС и Европейският парламент постигнаха временно споразумение по

...
Съвета на ЕС и Европейският парламент постигнаха временно споразумение по
Коментари Харесай

Сделка за върховенството на закона в ЕС отваря пътя за одобрение на бюджета

Съвета на Европейски Съюз и Европейският парламент реализираха краткотрайно съглашение по обвързването на европейските средства с върховенството на закона. То отваря пътя за одобрение на идващия 7-годишен бюджет на Общността и проекта за възобновяване от пандемията.

Европарламентът искаше такова обвързване, с цел да ги поддържа.

Новите правни разпореждания ще се ползват освен в случаи на корист с европейските фондове като корупция или измами, само че и при неуважение на съществени полезности на Европейски Съюз като независимост, народна власт, тъждество и ценене на човешките права.

Преговарящите евродепутати са настояли данъчните измами и укриването на данъците също да се считат за нарушаване на върховенството на закона.

В съглашението има член, който обяснява обсега на нарушаванията, като, да вземем за пример, опасност за независимостта на правосъдната система, неналичието на промяна на противозаконни решения и ограничението на правните средства на отбрана.

Решението за прекъсване на средствата за дадена страна членка ще бъде налагано по предложение на Европейската комисия с квалифицирано болшинство - 55 на 100 от страните членки, чието население съставлява 65 на 100 от жителите на Европейски Съюз. Нито една страна-членка няма да може да постанова несъгласие.

За да влезе в действие, съглашението би трябвало да бъде утвърдено от Европарламента и Съвета.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР