Саудитска Арабия засилва усилията си за разрешаване на тригодишния конфликт

...
Саудитска Арабия засилва усилията си за разрешаване на тригодишния конфликт
Коментари Харесай

Рияд иска да реши конфликта с Катар като подарък за Джо Байдън

Саудитска Арабия ускорява напъните си за разрешаване на тригодишния спор с Катар преди новата американска администрация на Джо Байдън, написа изданието The Financial Times, представено от БГНЕС.
През юни 2017 година, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет ненадейно оповестиха спиране на връзките с Катар и му постановиха транспортна обсада, обвинявайки го в поддръжка на тероризма. Катар отхвърли обвиняванията и съобщи, че е подготвен да уреди връзките със съседите си на основата на взаимно ценене на суверенитета.
 Тръмп разгласи по кое време ще напусне Белия дом Тръмп разгласи по кое време ще напусне Белия дом
Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че ще напусне Белия дом, в случай че Електоралната комисия гласоподава за съперника му на президентските...
Според изданието желанието за преустановяване на блокадата на Катар се преглежда като опит на саудитския принц Мохамад бин Салман да завоюва благоразположението на Байдън, а това може да бъде и „ сетен жест “ към сегашния американски водач Доналд Тръмп.
" Това е подарък за Байдън ", сподели консултант от Саудитска Арабия пред вестника. Той добави, че принцът, който се е почувствал " на фронтовата линия " след успеха на Байдън, желае да подписа договорка с Катар, с цел да показва „ предпочитание и подготвеност за деяние ".
Саудитският анализатор Али Шихаби, който е непосредствен до кралския двор, съобщи пред вестника, че държавното управление на е " отворено за разрешаване на казуса " с Катар до няколко месеца. За да се положат основите за директни двустранни договаряния сред Саудитска Арабия и Катар, се водят договаряния с посредничеството на Съединени американски щати и Кувейт, сподели пред изданието неназован посланик.
От своя страна Катар желае да извърши редица предпоставки за помиряване. Според дипломата, измежду тях може да има ограничения за " създаване на доверие ", по-специално повдигане на въздушното ембарго. Друга мярка е да се разреши напредването на катарски жители в страните, наложили блокадата.
 Какви ще са целите на Джо Байдън по отношение на контрола във въоръжаването? Какви ще са целите на Джо Байдън по отношение на контрола във въоръжаването?
Удължаването на СТАРТ-3 ще бъде приоритет за администрацията на Джо Байдън в региона на контрола върху оръжията, само че връщането към Дого...
Властите на Саудитска Арабия и ОАЕ, отбелязва съветникът, желаят Катар да спре да подлага на критика Саудитска Арабия по своите телевизионни канали. Първоначално, след ембаргото, Рияд и Абу Даби предоставиха на Доха лист с 13 претенции, само че съветникът сподели, че кувейтските медиатори са сключили ново съглашение, с цел да " приготвят почвата за помиряване ". Други ограничения включват опцията за доставка на полутечен природен газ до Бахрейн.
Катар беше последна дестинация на пътуването на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео до Близкия изток и Персийския залив предходната седмица. Преди това той посети Обединените арабски емирства, които са главният районен противник на Катар. По-рано помощникът на американския президент по националната сигурност Робърт О`Брайън даде обещание да се опита да позволи спора сред Катар и други страни от района в границите на 70 дни - преди промяната на американската администрация.
Темата продължава.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР