Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства купуват хиляди от високопроизводителните

...
Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства купуват хиляди от високопроизводителните
Коментари Харесай

Страните от Персийския залив се надпреварват за чиповете на Nvidia

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства купуват хиляди от високопроизводителните чипове на Nvidia, които са от решаващо значение за построяването на програмен продукт за изкуствен интелект. По този метод арабските страни се причисляват към световната AI конкуренция, която прави все по-трудни доставките на най-горещата стока на Силициевата котловина, написа Financial Times.

Страните от Персийския залив обществено обявиха задачата си да станат водачи и в AI, до момента в който преследват амбициозни проекти за своите стопански системи. Но този блян повдигна и опасения за евентуална корист с технологията от автократичните водачи на богатите на нефт страни.

Според хора, осведомени с проектите, Саудитска Арабия е закупила минимум 3000 чипа H100 на Nvidia – процесор на стойност 40 хиляди $, разказан от шефа на Nvidia Дженсън Хуан като “първият в света компютърен чип, основан за генеративен AI “ – посредством публичната изследователска институция King Abdullah University of Science and Technology (Kaust).

Междувременно ОАЕ също си осигуриха достъп до хиляди чипове на Nvidia и към този момент създадоха собствен личен огромен езиков модел (LLM) с отворен код, прочут като Falcon, в държавния Институт за софтуерни нововъведения в Масдар Сити, Абу Даби.

ОАЕ взеха решение, че желаят да имат и управляват личната си изчислителна мощност и гений, да имат свои лични платформи и да не зависят от китайците или американците “, сподели източник, осведомен с мисленето на Абу Даби.

" Важно е, че те имат капитала да го създадат и разполагат с енергийните запаси, с цел да го създадат, и притеглят най-хубавите световни гении “, добави той.

Покупките на огромен брой чипове на Nvidia от страните от Персийския залив посредством държавни структури идват в миг, когато водещите международни софтуерни компании бързат да получат дефицитните чипове за създаване на AI.

Миналата седмица FТ заяви, че водещи китайски софтуерни групи, като китайските Tencent и Alibaba, се стремят да купят високопроизводителните чипове на Nvidia. Най-напредналите LLM са благосъстоятелност на американски компании, в това число Гугъл и OpenAI, подкрепяни от Microsoft. Тези групи са и главните купувачи на чиповете H100 и A100 на Nvidia.

Според голям брой източници, близки до Nvidia и Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), производителят ще достави към 550 000 от най-новите си H100 чипове в международен мащаб през 2023 година, най-вече на американски софтуерни компании. Nvidia отхвърли коментар.

В Саудитска Арабия Kaust ще получи 3000 от тези профилирани чипове на обща стойност към 120 милиона $ до края на 2023 година, съгласно двама души, близки до лабораториите за изкуствен интелект на университета. За съпоставяне, OpenAI е обучил своя модернизиран модел GPT-3 на 1024 чипа A100 – предшественикът на най-новите чипове на Nvidia – за малко повече от месец.

Саудитският университет, който съгласно хора, близки до Kaust, също има минимум 200 A100, построява суперкомпютър Shaheen III, който ще стартира да действа тази година. Машината ще работи със 700 Grace Hoppers, по този начин наречените суперчипове на Nvidia, предопределени за авангардни приложения с изкуствен интелект.

Kaust ще употребява тези чипове, с цел да построи собствен личен огромен езиков модел – програмен продукт, който може да генерира човешки текст, изображения и код – сходно на GPT-4 на OpenAI, който зарежда известния чатбот ChatGPT, съгласно голям брой източници, близки до държавния университет.

Саудитският LLM се създава от лабораторията Provable Responsible AI and Data Analytics в Kaust, в която работят най-вече китайски откриватели. Много китайски жители с опит в региона на изкуствения разсъдък са избрали да работят в Kaust, тъй като са били възпрепятствани да учат и работят в Съединени американски щати, откакто са приключили китайски университети в забранителен лист на Съединени американски щати, съгласно два източника на Kaust.

Междувременно ОАЕ, които през 2017 година бяха първата нация, която сътвори Министерство на изкуствения разсъдък, започва “Ръководство за генеритивен AI “, като част от уговорката на държавното управление да ускори световната си позиция като пионер в секторите на технологиите и изкуствения разсъдък, като „ регулаторни рамки за ограничение на отрицателното потребление на технологиите “.

Моделът Falcon на ОАЕ, който към този момент е свободно наличен онлайн, беше подготвен на 384 чипа A100 в продължение на два месеца по-рано тази година. Правителството на ОАЕ е закупило нова партида чипове на Nvidia, с цел да се приготви за повече приложения и облачни услуги, свързани с LLM, съгласно източник от бюрото за индустриално развиване на ОАЕ.

Западните водачи в изкуствения разсъдък и специалисти по правата на индивида показаха опасения, че софтуерът, създаден в двете страни, може да няма етичните защитни огради и функционалностите за сигурност, които огромните софтуерни компании се пробват да вградят в технологията.

Защитниците на правата на индивида и публицистите са чести цели на държавни репресии в ОАЕ и Саудитска Арабия “, сподели Иверна Макгоуън, шеф на европейския офис на Центъра за народна власт и технологии в Брюксел.

" Съчетайте това с обстоятелството, че знаем по какъв начин изкуственият разсъдък може да има дискриминационни въздействия или да бъде употребен за стимулиране на нелегално наблюдаване. Това е плашеща мисъл “, добави тя.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР