Саудитска Арабия и Иран биха могли да започнат мащабна война,

...
Саудитска Арабия и Иран биха могли да започнат мащабна война,
Коментари Харесай

Ливан или САЩ - кой ще детонира войната между Иран и Саудитска Арабия?

" Саудитска Арабия и Иран биха могли да стартират огромна война ", писа през ноември Алиреза Надер, откривател в " Ранд Корпорейшън ". Конфликтът сред двете съперничещи си сили действително може да ескалира във всеки един миг в Персийския залив. И най-вероятната разграничителна линия може да се окаже в Ливан, продължи той.

Два месеца по-късно, за благополучие, светът към момента не е стигнал до такава степен, разяснява френското издание Les Echos. Отчасти тъй като заплахата от възпламеняване на пристрастеностите в Ливан беше отстранена. Саад Харири, който беше арестуван през ноември предходната година в Рияд и очевидно заставен под натиска на Саудитска Арабия да подаде оставка като министър председател на Ливан, се завърна на поста си. В този комплициран многопластов билярд, обичаен за геополитиката на Близкия изток, принц Мохамед бин Салман, де факто водач на саудитското кралство, го укори поради несъразмерното му благоволение към Хизбулла, ливанското шиитско придвижване, подкрепяно от Иран.

Но този проблем може да изскочи още веднъж когато и да е. Тъй като Хизбулла, която с поддръжката си за иранските военни съветници даде решителен принос за запазването на Башар ал-Асад на власт в Дамаск, също съставлява голям риск за Израел. Това принуди еврейската страна да направи дискретно доближаване със Саудитска Арабия в антиирански фронт.

Вековно съревнование

Ливан не е единственият фактор в това вековно съревнование сред тези две страни, принадлежащи към два разнообразни свята: арабския и персийския. Това е съревнование, усложнено и от религиозната принадлежност към два клона на исляма: шиизмът на иранската страна и сунизмът на саудитската.

" Има непрекъснато напрежение, само че това не значи, че се отива към открит боен спор сред Иран и Саудитска Арабия ", споделя Клеман Терм от Международния институт за стратегически проучвания (IISS). За този откривател, основан в Бахрейн, въпросът за сигурността се експлоатира необятно, с цел да се прикрият вътрешните недостатъци в двете страни.

Факт е обаче, че " обстановката в Персийския залив остава притеснителна ", отбелязва Франсоа Хейзбург, ръководител на IISS и специфичен консултант на Фондацията за стратегически проучвания (FRS). В този комплициран Близък изток Съединените щати не престават да играят разрушителна роля. Доналд Тръмп даде на Саудитска Арабия зелена светлина за военните й интервенции в името на " битката с тероризма " и хвърли сянка на подозрение върху желанията си във връзка с нуклеарната договорка от 2015 година сред Иран и великите сили.

" Студената война "

Това американско подучване идва в миг, когато Техеран и Рияд са отдадени на същинска " студена война ", която припомня тази сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединените щати в интервала от 1947 година до 1991 година

В Йемен Техеран реши да поддържа военно въоръжените бунтовници " хути " против Рияд, който е отпред на коалиция за възобновяване на власт на определения президент Абдраббо Мансур Хади. Независимо от впечатляващото свръхвъоръжаване, Мохамед бин Салман значително загуби облога, като позволи страната да затъне последователно в ужасна революция, в която от 2015 година са починали над 8700 души.

Също по този начин, в Сирия, оставането на власт на Башар ал-Асад, с помощта на военното наличие на Иран и неговите ливански " проксита " от Хизбулла, се явява още едно затруднение за Саудитска Арабия, която поддържа бунтовниците против диктаторския режим на Дамаск. Русия, която всеобщо бомбардира опозицията против режима на Башар, в допълнение усложни играта и даде заблуда за нов съюз с Техеран.

Рияд загуби облога за Катар

Другата област на съревнование, този път на дипломатическо равнище, се реализира в границите на Съвета за съдействие в Персийския залив сред Катар, от една страна, и Саудитска Арабия и нейните съдружници от Бахрейн, Обединените арабски емирства, Египет и други арабски страни, от друга. Доха е упрекната, че е еднообразно близка до Техеран и " Мюсюлмански братя ". Но седем месеца след прекратяването на дипломатическите връзки с Катар Рияд загуби облога. Не единствено, че дребното емирство не се поддаде на заповедите на съседа си, само че и слагането му под забрана внезапно го тласна към Иран.

Ако откритата война сред Техеран и Рияд е малко евентуална, това не значи, че е невъзможна. Тъй като, както отбелязва Клеман Терм, двете страни са изправени пред обилни и относително сходни провокации, а точно да отговорят на възходящото неодобрение на тяхното население.

" Ирационални артисти "

Иранското държавно управление трябваше да се бори с вълна на митинг, която пoставя под въпрос освен президента Хасан Рохани, само че и великият аятоллах Хаменей. Разбира се, митингите през 2018 година нямаха нито мащаба, нито продължителността на " зеленото придвижване " от 2009 година против тогавашния ирански президент Махмуд Ахмадинеджад. Но те отразяват дълбоката бездна сред ръководещите елити и иранския народ, който се надяваше на по-голямо икономическо и обществено облекчение след последователното унищожаване на глобите в резултат на нуклеарното съглашение от 2015 година По същия метод, властта на саудитския престолонаследник надалеч не е обезпечена. Той би трябвало да се изправи по едно и също време против младото потомство и консерваторите.

За Дороти Шмид, началник на програмата за Турция и Близкия изток в Ifri (Френски институт за интернационалните отношения), най-големият риск през днешния ден в Персийския залив е лице в лице да се изправят " актьорите, които работят ирационалнo " в опит да преодолеят вътрешното си напрежение. На фона на президента Доналд Тръмп, който потвърди, че е непредсказуем на интернационалната сцена.

Превод: Петя Михайлова, news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР