Сателит на НАСА засне мистериозни древни рисунки в казахстанската пустиня.

...
Сателит на НАСА засне мистериозни древни рисунки в казахстанската пустиня.
Коментари Харесай

Цели 260 гигантски геоглифа в казахстанската пустош шашнаха учените

Сателит на НАСА снима мистериозни антични рисунки в казахстанската пустиня. Те са с размери на няколко футболни стадиони и са открити напълно инцидентно от казахстански фен археолог.

Снимките, получени от сателит на НАСА, демонстрират общо 260 великански земни геометрични фигури, наречени геоглифи. Те се откриват в далечен степен регион без дървета и са извънредно сходни на тези в платото Наска.

Откритите фигури са обособени в пет разнообразни групи, според от тяхната форма. Те са правоъгълни, кръгли, с формата на кръст, единствено с линии или на свастика с три лъча. Най-голямата антична рисунка е квадрат, обрисуван от 101 могили. Противоположните му ъгли са свързани с диагонали, а по повърхност е по-голям от основата на Хеопсовата пирамида.

Поради големите си размери фигурите могат да бъдат видени единствено от въздуха. За момента учените нямат пояснение за смисъла им. Относно произхода им експертите допускат, че са на към 8 000 години, защото се намират покрай неолитно населено място.

Една от теориите е, че са дело на маханджарската просвета, процъфтявала по тези места през VII-V пр.н.е. Ако е по този начин обаче, остава въпросът по какъв начин ще бъде пояснен фактът, че чергарските племена са се задържали толкоз дълго на едно място, с цел да основат сходни колосални структури. Както и този защо тъкмо са ги употребявали.

Любителят-археолог Дмитрий Деем открива колосалните рисунки още през 2007 година посредством Гугъл Earth. В началото той взема решение, че това са остатъци от уреди от времето на Съветския съюз.

След като осъзнава какъв брой са антични, прави съмнение, че може би са служили за наблюдаване на придвижването на Слънцето както в Стоунхендж.

И до през днешния ден учени, археолози и експерти се пробват безрезултатно да разгадаят мистерията, която обгръща античните рисунки в казахстанската пустиня.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР