Състезателна процедура за обществена поръчка с предизвестен изход – така

...
Състезателна процедура за обществена поръчка с предизвестен изход – така
Коментари Харесай

Мнима поръчка: ЦИК дава 10 млн. на „Сиела“ за вота

Състезателна процедура за социална поръчка с предупреден излаз – по този начин Централната изборна комисия (ЦИК) ще наеме частната компания, която да се погрижи за провеждането на машинното гласоподаване на локалните избори на 29 октомври. Печелившият ще бъде нормалният сътрудник на изборната администрация – „ Сиела Норма “. А цената на поръчката е съвсем 10 млн. лева Така се получава от решение на комисията.

В края на август ЦИК разгласи социална поръчка за осъществяването на дейностите към машинното гласоподаване. Тя включва две обособени позиции: първата обгръща профилактика и диагностика на машините, инсталиране на софтуера, техническо обслужване и т. н.; втората – превоз и логистично обезпечаване на устройствата, написа „ Сега “.

Общата планирана стойност на поръчката е в размер на 8 310 000 лева без Данък добавена стойност или 9 972 000 лева с налога. За втория тур на изборите в поръчката написа, че цената ще бъде избрана на база на разноските за осъществените действия на 29 октомври съразмерно на броя на изборните секции.

По принцип се предполагаше, че ЦИК към този момент трябваше да разполага с експертните благоприятни условия да прави сама всичко това. В последна сметка, минаха повече от две години, откогато машинният избор беше въведен като главен способ на гласоподаване. И макар че беше значително обезсмислен с връщането на хартиените бюлетини, всички действия, засягащи провеждането му, остават и някой би трябвало да ги извърши.

Реклама

ЦИК обаче явно не може (или не желае) да се оправя с това. Затова на всеки избор търси външен реализатор и непроменяемо опира до „ Сиела “, защото просто няма кой различен да обслужва машините. Българската компания е локален представител на „ Смартматик “ – интернационалната компания, която е производител на устройствата за гласоподаване и техния програмен продукт.

Даже неотдавна се разбра, че изборната администрация ще би трябвало да се обърне към „ Сиела “ за обновяването на въпросния програмен продукт, който в този момент не може да се употребява за локалните избори, откакто „ Смартматик “ заяви на комисарите, че е предоставила лиценз за тази активност на българския си сътрудник.

И в този момент по двете позиции на оповестената социална поръчка ЦИК е одобрила като претендент само „ Сиела “. Дали е имало други – за това администрацията мълчи.

Поръчката беше оповестена като спортна процедура с договаряне – за разлика от нормалния метод на комисията при такива случаи, която просто разпорежда на „ Сиела “ да свърши работата с претекста, че няма време за конкурс. Сега се оказа, че със или без съревнование, избраникът е единствено един. Към компанията ще бъде изпратена покана да даде предложения по двете позиции. Остава да забележим дали цената им ще остане в началото оповестената, или ще я надвиши, както нееднократно към този момент се е случвало.

Междувременно, Народното събрание сътвори специфична анкетна комисия, която да изследва въпросите, засягащи сигурността на машинното гласоподаване. Това е от дълго време закъсняла мярка, като се вземе поради, че изборната технология беше съвсем изпразнена от наличие, както се загатна.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР