Съществуват различни начини да се справим с хроничната умора на

...
Съществуват различни начини да се справим с хроничната умора на
Коментари Харесай

Обща умора на организма - да я преборим с храни?

Съществуват разнообразни способи да се оправим с хроничната отмалялост на организма, само че всички те наложително би трябвало да се съчетават със здравословното и вярно хранене. Типичните признаци на това положение са уязвимост, унесеност и липса на централизация.

Съществува и по този начин наречената физиологична или естествена отмалялост, която настава в несъмнено време на деня и е в резултат на тежката работа, напрежението, недоспиването и доста други фактори. Тя може да се демонстрира по-силно и в несъмнено време на година. Чувството на отмалялост може да е провокирано и от разнообразни болести, меланхолия, погрешно хранене, пушене или алкохол.

Има обаче и обстановки, когато това положение се трансформира последователно в хронично и в този случай към този момент се назовава СХУ (синдром на хроничната умора). Именно по тази причина е изключително значимо да се консултирате със експерт, който да ви помогне да се справите със обстановката. Борбата с общата отмалялост е доста значимо да бъде съпроводена и с потребното хранене, което от своя страна може да даде на организма ни нужните хранителни субстанции.

Най-добрите храни при положение на обща отмалялост може да видите в идващите редове:

1. Тъмен шоколад

Той би трябвало да съдържа не по-малко от 80% какао, защото то е богато на флавоноиди. Те са доста мощни антиоксидантни, които са способни да се оправят със свободните радикали. Известен факт е и че шоколада способства за отделянето на серотонин, който е един от хормоните на щастието.

Освен това, този артикул съдържа и захар, която също оказва позитивно въздействие на организма, когато приказваме за депресивни положения и обща отмалялост. Изследванията демонстрират, че потреблението единствено на 30-40 грама мрачен шоколад дневно са способни да възстановяват кръвното, равнището на холестерол и усъвършенстват положението на кръвоносните съдове.

2. Киноа

Семената от киноа са доста богати на протеини и минерални соли (особено калий и магнезий) и съдържат всички незаменими аминокиселини. Семената от киноа са богати на фибри, въглехидрати и на доста витамини, както и не съдържат глутен. Поради това са подобаващи за хората, които страдат от цьолиакия. Богати са и на антиоксиданти, които контролират кръвното налягане и са доста потребни за сърцето.

 киноата е потребна при отмалялост

3. Орехи

Тези ядки са едни от най-хубавите храни, които са доста потребни при обща отмалялост. Причината за това е, че те ни зареждат с по този начин нужната сила, защото в тях се съдържат доста въглехидрати, минерали, витамини и незаменими мастни киселини (Омега-3 и Омега-6).

Орехите са богати и на антиоксиданти и фибри, които са потребни за червата. Бразилските орехи пък са богати на селен, който усъвършенства настроението. Именно по тази причина, в случай че страдате от обща отмалялост, тогава е добре да консумирате ядки и в частност задоволително количество орехи.

4. Тестени произведения

Богати са на въглехидрати, които надлежно зареждат организма ни с сила, само че и дружно с това не водят до повишението на равнищата на захар в кръвта. Препоръчва се да си хапвате задоволително количество тестени произведения с мед и орехи, защото тези артикули също са потребни, в случай че страдате от обща отмалялост на организма.

5. Пълнозърнести храни

Съдържат доста магнезий, който е потребен при хората, които страдат от хронична отмалялост. В това число влиза и овеса, който е богат на фибри и протеин. Съдържа и витамин В1, който е прочут като доста дейно средство при стрес и отмалялост. Именно по тази причина, в случай че и вие имате сходен проблем, тогава можете да закусвате овес с плодове и кисело мляко, които са прелестно начало на деня. Тази храна ще ви зареди с задоволително сила, с цел да се чувствате бодри.

6. Морска храна

И по-конкретно мидите, стридите, скаридите и омарите са доста питателни, само че и богати на минерални соли (магнезий, манган, селен), протеини и витамини (A, B9 и B12). Опитайте да си извършите зареждаща салата с морски артикули и ще видите по какъв начин този апетитен обяд ще ви зареди с доста сила.

7. Мед

Това е един от най-ценните източници на фруктоза, която е най-простия въглехидрат. Само след към половин час, съдържащата се в него захар се трансформира в чиста сила. Достатъчно е да консумирате единствено по към 2-3 лъжици дневно, с цел да избегнете и да се справите дейно с хроничната отмалялост.

8. Кафе

 кафето покачва силата в тялото

За позитивното въздействие на кафето върху мозъчната активност е известно от дълго време. Но въпреки всичко не би трябвало да злоупотребявате с количеството на тази енергийна напитка, защото в огромни дози тя е нездравословна и оказва неподходящо въздействие върху стомашно-чревния тракт. Препоръчва се да пиете дневно не повече от 2 чаши кафе, като е потвърдено че то освен ви оказва помощ да се справите с общата отмалялост, само че и усъвършенства паметта.

9. Боровинки

Те са считани за една от суперхраните на 21 век. Включвайки този плод в менюто си, вие освен ще укрепите имунитета си, само че и ще заредите организма си с нужните витамини и минерали. Освен това, той усъвършенства кръвообращението, отстранява умората и напрежението.

10. Нар

Едно от най-известните свойства на нара е това, че укрепва сърдечно-съдова система. Това обаче не е единственото преимущество на този апетитен плод. Той е доста скъп източник на витамините C, A, B, E, P, калций, магнезий, калий, манган, кобалт. Той зарежда тялото с сила, подтиква апетита и покачва устойчивостта на организма към разнообразни инфекции и вируси.

Ако и вие изпитвате физическа и умствена отмалялост, дефицит на сила, даже в случай че сте се наспали добре и сте си умряли, тогава е време да се замислите за това, с какво се храните и по какъв начин можете да измененията нещата в своя изгода. Хапвайки си тези суперхрани, ще можете да се справите с казуса по-лесно и да се заредите с задоволително сила за целия ден.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР