Съществуват множество предположения за функцията и формирането да брадичката. От

...
Съществуват множество предположения за функцията и формирането да брадичката. От
Коментари Харесай

Готвената храна е виновна за двойната брадичка

Съществуват голям брой догатки за функционалността и образуването да брадичката. От години тя е повода за бурни разногласия в региона на еволюционната антропология. Много от учените считат, че тя няма никаква функционалност и че е особен резултат от генетичното и еволюционно развиване на индивида.

Друга необятно публикувана концепция е, че изразената брадичка е знак на положителни гени и тестотерон. Малките брадички се свързват със уязвимост, а огромните - със мощ и неустрашимост.

Други доста известни хипотези допускат, че брадичката е нужна, с цел да подкрепя говоренето, други считат, че тя балансира дъвченето или че просто е странично формирование, появило се от прекосяването от четири на два крайници.

Споменахме нагоре, че брадичката е знак на положителни гени, само че пък няма доказателства, че мъжете избират половинката си точно по тази част от лицето. Оказва се, че привлекателността на тази част от лицето остава незабелязана и неоценена.

Учени от университета на Флорида в Съединените американски щати създали нови проучвания, съгласно които преди шест милиона години зародили промени, които довели до появяването на брадичка. Учените открили, че през този интервал индивидът почнал да готви и последователно е спрял да употребява твърди храни.

 Двойна брадичка

Човекът последователно е почнал да се храни с по-меки храни. Тази смяна направила огромните зъби и мощните челюсти непотребни. Размерът и силата на зъбите и челюстите намалявали в идващите два милиона години и по този начин се появила брадичката.

Доктор Пампъш и неговият екип провели проучване върху повече от 100 типа примати, като събрали данни за техните брадички и ги сравнили с исторически данни. С помощта на компютърно моделиране те наблюдавали темпа на смяна в долната част на брадичката.

Доктор Пампъш счита, че готвенето е довело до образуването на брадичка при Homo erectus или с други думи казано при Изправеният човек. Според учения Изправеният човек е отделял по-малко време за хранене, зъбите са станали по-малки и това може да е повода за образуването на брадичката като свод.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР