Съществуването на мъжки индивиди при многоклетъчните организми бе обяснено от

...
Съществуването на мъжки индивиди при многоклетъчните организми бе обяснено от
Коментари Харесай

Учени: Мъжете все пак са нужни

Съществуването на мъжки човеци при многоклетъчните организми бе обяснено от екип от учени от Университета в Западна Англия. След като в продължение на години биолозите на вятъра си блъскаха главите за ролята на мъжките екземпляри и техния принос към продължаването и опазването на типа, към този момент могат да си отдъхнат.

Според английските специалисти мъжките екземпляри вземат участие с развой, прочут като сексуален асортимент. Той оказва помощ на типовете да се защищават от разнообразни генетични болести, които биха могли да доведат до изгубването им.

В природата при доста от животинските типове единственият принос на мъжките и производството на семенна течност, т.е. те дават материал за възпроизвеждане, само че на процедура не го вършат – възпроизвеждат се единствено женските.

Така от позиция на еволюцията е по-смислено да има женска популация, която се развъжда безполово и създава други женски човеци, които също се възпроизвеждат.

Но вместо това имаме мъжки човеци, които би трябвало да се съревновават за правото да бъдат определени от женските за възпроизводство, с цел да предадат гените си.

 Богомолка

Именно в това се крие и разковничето на въпроса: За какво служат мъжете.

Съревнованието сред мъжките екземплари за възпроизводство води до възстановяване на генетичното здраве на популациите и генетичния фонд. То работи като самобитен филтър за генетични разновидности, като лимитира опцията за възпроизводство на индивидите с отклонения.

Изводите на учените са направени въз основата на дългогодишни опити и наблюдения на няколко популации на брашнения бръмбар в лабораторни условия.

В продължение на 10 години те са изследвали значимостта и ролята на половия асортимент. При една част от популациите интензитетът на сексуален асортимент бил извънредно висок – 90 мъжки се състезавали за 10 женски, до момента в който в други популации съотношението било противоположното и изобщо нямало потребност от състезание сред мъжкарите.

Учените открили, че популациите, в които има слаб сексуален асортимент или липсва подобен, изчезват в границите на до 10 генерации, покосени от разнообразни заболявания и негативни генни вариации.

Популациите с натоварен сексуален асортимент процъфтявали, техните членове били по-здрави, издръжливи и неподатливи на близкородствено кръстосване.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР