Съществува опасност от рецесия и когато водещи световни икономики са

...
Съществува опасност от рецесия и когато водещи световни икономики са
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Когато в Европа картината е черна, в България няма как да е розова

Съществува заплаха от криза и когато водещи международни стопански системи са застрашени от нея, няма по какъв начин това да не се отрази и на България. Не може при нас картината да е розова, до момента в който в Европа е черна.

Замразяването на минималната работна заплата ще повлече след себе си замразяването на поредност други заплати, което беше едно от най-погрешните решения на държавното управление в оставка.

Втора актуализация на бюджета ще бъде наложителна, само че няма да има кой да я направи. Тя ще би трябвало да се направи най-малкото поради продължаващия растеж на цените на енергоносителите.

Това съобщи в изявление да БГНЕС Ваня Григорова, стопански консултант на КТ „ Подкрепа “.

През последните месеци Брутният вътрешен продукт на България нараства, само че се чуват от ден на ден гласове на известни икономисти и финансови институции, които освен, че ревизират надолу индикаторите за напредък, само че предизвестяват за допустима криза на фона на множеството рецесии, с които се сблъскваме.

„ Категорично съществува заплаха от криза. Дори за Съединени американски щати тази възможност е към 50%, съгласно прогнозите на американските специалисти. В този смисъл, когато една от огромните стопански системи, която има въздействие върху международната стопанска система, влезе в криза, това няма по какъв начин да не повлияе и върху България “, съобщи Ваня Григорова.

Тя акцентира, че сега „ хората които се пробват да внушават, да вдъхват оптимизъм, по-скоро сами не имат вяра на личните си прогнози “. В тази връзка икономистът означи значимата роля на медиите като коректив, който от време на време би трябвало да напомнят какво е обещавано и какво се е случило. Така да вземем за пример, по време на войната в Ирак през 2003 година също е имало обещания за „ ярко бъдеще “, които не са се случили, даде един от многочислените образци Ваня Григорова.

Числата, които държавното управление в оставка заложи в обновения бюджет, изключително що се отнася до инфлация и напредък, се подлагат на подозрение от редица интернационалните институции. Вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев говореше на 23 февруари, че инфлацията ще бъде 5,6%, само че никога двуцифрена, а съгласно Национален статистически институт тя през май към този момент беше достигнала 15,6% на годишна база.

Търсим мнението на синдикалния специалист по какъв начин това ще се отрази на средностатическия българин, който не стопира да приказва за увеличението на цените и все по-топящите се приходи.

„ Българинът няма по какъв начин да не страда “, означи Ваня Григорова. Като сериозен плюс тя уточни акомодацията до известна степен на пенсиите. „ Разбира се, няма да има някакъв величествен скок, само че въпреки всичко е нещо. Но минималната работната заплата беше замразена, а с нея ще бъдат замразени поредност други заплати, които или се управляват от нея, или непосредствено има заложени формули, по които се дефинира заплатите на служащия по отношение на минималната работна заплата. Това беше едно от най-грешните решения на държавното управление в оставка след прекратяването на контракта с „ Газпром “, безапелационна е Ваня Григорова.

Според нея първото решение „ предизвика увеличение на цените и погашение на обезщетения от бюджета (докога ще издържи обаче той), а второто направи по този начин, че работещият българин ще заплати цената на неправилно геополитическо решение “.

Тя оцени като позитивна мярка влизането на отстъпката от 25 стотинки за горивата, само че и тя няма да важи за всички горива и коли. „ Има ограничавания, тъй че тази отстъпка ще има стеснен и лимитиран резултат върху бизнеса и потребителите. По-значимата мярка е намаляването на акциза, само че и тя ще се изчерпа “.

Ваня Григорова прикани да се вгледаме по-внимателно в протичащото се в Западна Европа, която е и нашият главен сътрудник в границите на Европейски Съюз. „ Като виждаме какво се случва там, няма по какъв начин да си въобразим, че ние ще излезем от тази картина и при нас ще бъде розово, до момента в който в Европа ще бъде черно “, добави тя.

Ваня Григорова се отнася по-скоро скептично към изказванията на досегашните ръководещи, че приходите сега изпреварват растежа на цените.

„ Много е комфортно да се работи със междинни величини. Ако хапвам кюфтета, а вие ядете ориз, дружно ще ядем кюфтета с ориз, само че явно това не е по този начин. Напомням, че на минималната работна заплата (МРЗ) работят половин милион български жители. Тя беше увеличена от април месец, откакто не беше увеличена от януари, т.е. имаме едно забавяне от 3 месеца. Дори тогава работещите към този момент губеха от до тогава насъбраната инфлация, а по-късно тя стартира да пораства. Всъщност въпреки номинално МРЗ да пораства, тя действително понижава. Вече има проучвания за това. Много е хубаво да гледаме междинните величини, само че съвсем никой от нас не взема междинни заплати “, сподели икономическият специалист на КТ „ Подкрепа “.

Ваня Григорова предизвести, че тази година няма да се разминем единствено с една актуализация на бюджета.

„ Втората актуализация ще бъде наложителна след няколко месеца, само че се притеснявам, че няма да има кой да я направи. Вече сме в политическа рецесия наред с икономическата и енергийната. Актуализацията нямам по какъв начин да се случи откакто нямаме държавно управление или парламент “, изясни тя. Според нея актуализацията ще бъде нужна през есента или зимата, най-малкото заради обстоятелството, че цените на „ фючърсите “ за електрическа енергия в края на тази година са в размер на към 750 евро. „ За да стане ясно. Към момента с обезщетенията цената за бизнеса би трябвало да се задържи на 250 лева, а в края на годината ще стане 1500 лева Тази разлика би трябвало да се поема от държавния бюджет, а такива средства към този миг не са планувани “, съобщи Григорова. Тя предвижда, че и парите, които могат да бъдат взети под формата на заеми – беше гласувано те да бъдат увеличени с 3 милиарда лева до 10,7 милиарда лева, могат да не отидат за погасяването на старите задължения, а да се пренасочат и да бъдат употребявани за настоящи разноски.

Изземването на огромна част от свърхпечалбите на държавните енергийни сдружения, само че не и на частните такива, също не взема решение проблемите. „ Макар да се изземат облагите на държавните енергийни сдружения, това по никакъв метод не компенсира загубите и удара, който понася бизнесът и по-късно ще понесат семействата “, съобщи Григорова. Тя уточни, че енергийните помощи стигат единствено до тези бизнеси, които са най-гръмогласни – „ да крещят най-силно “. „ Остават ударени и понасят тежестта тези, които нямат представители и нямат опция да влязат в Министерски съвет и да обяснят на министрите, че в действителност, в случай че не бъде обезщетена цената на тяхната продукция, тя ще се усили извънредно доста и това ще се отрази на жителите “, добави икономистът.

За страдание Ваня Григорова не е оптимист за бързото намиране на излаз от създалото се състояние и усмиряване на международните пазари, в това число енергийни. За това не способства геополитическата обстановка и възходящото напрежение сред Запада и Изтока, в това число изостряне на тона от страна на западните европейски страни и на европейските политически елити. Тя не изключва рухването на държавни управления и всеобщи митинги. „ Европа няма да бъде тиха тази есен и зима “, предвижда пред БГНЕС Ваня Григорова, стопански специалист на КТ „ Подкрепа “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР