Съществува необходимост в по-надеждна и устойчива стратегия за военно сдържане.

...
Съществува необходимост в по-надеждна и устойчива стратегия за военно сдържане.
Коментари Харесай

RAND Corporation: България често отстъпва под натиска на Москва

Съществува нужда в по-надеждна и устойчива тактика за военно въздържане. Румъния и България няма да могат независимо да отразят удар от страна на Русия, а верността на Турция към Алианса в изискванията на бъдеща рецесия с Русия е под огромен въпрос. НАТО и нейните сътрудници и единомишленици в този район нямат потребност да подхождат на Русия във военно отношение. Разгръщането на предови системи на Противовъздушна отбрана и бреговата защита в Румъния и България за противопоставяне на настъпателни ракетни закани от страна на Русия в Черно море ще стане един от методите за подсилване на сдържането. Продължаването на оказване на военна помощ на Украйна и Грузия в развиването на националния защитителен капацитет, с който се занимават през днешния ден Съединени американски щати и редица други страни също ще способства за усилването на районното въздържане. Това е едно от заключенията аналитическият център RAND Corporation при държавното управление на Съединени американски щати в проучване, чиято цел е да опита да създаде Стратегия за въздържане на Русия в Черноморския район, показано на конференция от 22 март 2019 година. Ето и други от главните заключения в проучването, които касаят страната ни.
Инструменти на мека мощ за враждебно въздействие
Русия ще задейства необятен набор от принадлежности на мека мощ за отслабването на трансатлантическото единение, включително мейдийна агитация и въздействие. В черноморския район Русия се е научила да употребява добре минусите на демократичното развиване и държавното ръководство в доста от страните за това да повлияе върху политическите диспути за своите ползи. Русия се е развила в потреблението на финансовите връзки, благосъстоятелност, официални и неофициални политически контакти със средствата за всеобща информация, с цел да популяризират кремълската агитация. Русия употребява вноса като метод за поддържане на одобрени клиенти в страните от района, а по този начин също изнася корупция, трансформирайки я в политически инструмент, написа още в отчета. Тя служи за обогатяване на настоящата в района разследваща мрежа и способства за разширението и проникването на политиката в стопанската система.
Един от участниците споделя по какъв начин Москва употребява сензации вместо обстоятелства в осведомителните си войни. Тя рисува света в черно и бяло, изобразявайки Русия позитивно, а Запада негативно, употребявайки жлъч, неоснователни исторически паралели и систематизирания. Тя постоянно цитира съветските ръководители и съветските осведомителни организации. Руските вести се отличават с преднамереност, а авторските публикации са изпълнени с откровена надменност. Медиите от вида „ Спутник “ популяризират стандарти и линията на Кремъл.
В някои страни, като България, въздействието на съветската агитация е ограниченио, се споделя в отчета, сравнявайки ситуацията с Грузия, където 18% от популацията получава новините от съветски източници.
Все отново съветската агитация в Югоизточна Европа има триумф в обществените мрежи, където се излага публичното мнение, а не това на елита. Русия употребява такива мрежи, като Фейсбук за разпространението на националистически, антиевропейски послания, чиято цел е да попречи на евроинтеграцията, да употребява страховете на хората, свързани с маргинализацията, либерализма, миграцията и исляма... Руските интернет тролове се възползват от проруските усеща на най-слабо образованите българи. В Украйна, Румъния и България съветската агитация се пробва да влияе върху консервативните настроения в избрана част от обществото.
Крайбрежните черноморски страни имат съвпадащи и противоположни ползи, които желаят да защитят от враждебната интервенция на Русия. Един от участниците в конференция обръща внимание на това, че рядко има съвпадане на ползи даже като такива страни, като Румъния и България. Докато Румъния интензивно противодейства на съветското въздействие в района, то България постоянно отстъпва под натиска на Москва, се споделя още в проучването. 
Целите на Москва
В общите цели на Москва са регистрирани изискванията, съществуващи във всяка страна от района.
- Изолацията на Турция и България от политиката на Европейски Съюз и НАТО благодарение на стопански и енергийни тласъци е основен детайл от съветската тактика. Информацинните и медийни интервенции на въздействие върху тези страни са ориентирани към образуването на позитивно отношение към Русия.
- Русия се стреми да ускори напрежението и взаимната недоверчивост в връзките на Турция със Съединени американски щати и Европейски Съюз, с цел да унищожи още повече ориентираността на Анкара на Запад. Зависимостта на Турция от съветския газ ще се ускори, с помощта на „ Турски поток “, а по този начин също и посредством строителството на АЕЦ Аккуйо, осъществена от съветската държавна корпорация „ Росатом “. Това ще стане още един източник на търкания с Европейски Съюз.
- Освен това Русия дава обещание, че препоръчаният план за строителството на „ Турски поток 2 “ (бел.ред. Вероятно става въпрос за „ Балкански поток “)ще направи България център за доставка на съветски газ. В България обаче няма нужните условия за това да стане център за доставка на съветски газ, само че може да стане директна страна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР