САЩ възнамеряват да запазят дългогодишните си силни отношения с Турция,

...
САЩ възнамеряват да запазят дългогодишните си силни отношения с Турция,
Коментари Харесай

Остин: САЩ правят всичко да укрепят отношенията си с Турция

САЩ имат намерение да запазят " дългогодишните си мощни връзки " с Турция, съобщи министърът на защитата Лойд Остин, съобщи АА.

" Възнамеряваме да създадем всичко допустимо, с цел да остане по този начин ", съобщи Остин пред кореспонденти в отговор на въпрос по отношение на настояването на Анкара да закупи изтребители F-16 и комплекти за рационализация на съществуващия турски авиофлот.

Остин отхвърли да разяснява каквито и да било евентуални продажби на оръжия преди формалното известяван на Конгреса, само че акцентира, че " Турция остава доста скъп сътрудник и ние ще се уверим, че вършим всичко допустимо да продължим да укрепваме връзките си ".

През октомври 2021 година Турция изиска да закупи 40 изтребителя F-16, както и 80 комплекта за рационализация на съществуващите си изтребители.

Администрацията на Байдън импровизирано уведоми Конгреса за утвърждението си на продажбата през януари, само че основни законодатели се заканиха да провалят договорката поради обвързването на покупката с утвърждението на Анкара на кандидатурите за участие в НАТО на Финландия и Швеция.

Запитан за евентуалната продажба, представителят на турския президент Ибрахим Калин съобщи, че свързването на въпроса с продажбата е " изцяло нелогично, недопустимо и контрапродуктивно ".

" Това изпраща доста неправилно обръщение и не оказва помощ на процеса ", добави той в понеделник по време на бизнес конгрес във Вашингтон.

Говорейки дружно с Остин в Пентагона, ръководителят на Съвместния комитет на началник-щабовете Марк Мили беше запитан за неотдавнашното му посещаване в Североизточна Сирия. То обтегна връзките сред Вашингтон и Анкара и накара Турция да извика пратеника на Съединени американски щати, с цел да разиска визитата на генерала.

" Посещението ми не беше нищо повече от рутинно посещаване на войските, с цел да се дефинира задачата, задачата, задачата, да отида и да ревизира това, да видя по какъв начин се оправяме и да оценя неща като отбраната на силите ", сподели той.

" Имаме съвсем 1000 военнослужещи в Сирия и те са изложени на риск. От време на време те биват атакувани с разнообразни типове муниции от разнообразни участници, които се намират в региона на Сирия ".

" Ние сме там от години. И общият интерес е да се подсигурява трайното проваляне на ИДИЛ. Халифатът беше погубен. Но там към момента има останки от тази организация ", сподели той.

" Така че, това е в наш интерес и в полза на Турция, и сигурно е нещо, което трябваше да направя, и е изцяло подходящо ръководителят да отиде да ревизира по какъв начин се оправят силите, изключително когато са в заплаха ", добави той.

Турция от дълго време се опълчва на съдействието на Съединени американски щати с кюрдската организация - YPG. Тя е главната формация, която стои зад SDF, основния сътрудник на Съединени американски щати в Североизточна Сирия. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР