САЩ са направили оферта на словашкото правителство за 12 чисто

...
САЩ са направили оферта на словашкото правителство за 12 чисто
Коментари Харесай

Словакия получи US оферта за бойни вертолети с огромна отстъпка

САЩ са създали оферта на словашкото държавно управление за 12 чисто нови щурмови вертолета Bell AH-1Z Viper с отстъпка в размер на две трети от цената на машините, съобщи " Ройтерс ". Предложението идва дни, откакто Братислава разгласи, че ще даде своите руски изтребители МиГ-29 на украинските Военновъздушни сили.

По думите на министъра на защитата на централноевропейската страна Ярослав Над разяснява, че против 340 млн. $, които ще се заплащат в продължение на 3-4 години, ще бъде получена техника на стойност над $1 милиарда
 Полша дава МиГ-29 на Украйна... само че може ли да си го разреши?
Полша дава МиГ-29 на Украйна... само че може ли да си го разреши?

Десетки милиарди евро коства упоритостта на Варшава да се трансформира в европейска суперсила

В случая става въпрос освен за ескадрила хеликоптери, само че и за над 500 противотанкови ракети, аварийни елементи и образование на водачите и наземния личен състав. Към момента Словакия няма бойни вертолети.

Какво съставлява AH-1Z ?

AH-1Z Viper (Пепелянка) е двуместен щурмови хеликоптер. Той е най-модерният представител на огромното семейство бойни вертолети AH-1.

Тяхната история може да се наблюдава до 60-те години, когато Виетнамската война демонстрира потребността от добре въоръжени и лесни за употреба летателни машини, които да поддържат от въздуха бойците в джунглата. За задачата Bell употребяват доста съставни елементи от своя многоцелеви хеликоптер UH-1 и през 1967 година новият модел AH-1 Cobra е признат на въоръжение.
 Снимка 611245
Източник:

През 70-те е създаден двумоторен вид за потребностите на морската пехота, който по-късно е развъртян в модификацията SuperCobra. Тя остана на въоръжение в Съединени американски щати до 2020 година, като беше сменена точно от Viper. " Пепелянката " е с нов ротор, усъвършенствана авионика и съгласуемост с най-модерните оръжейни системи.
 Boeing ще създава и доставя и бойни хеликоптери - за армията на Съединени американски щати и за други страни
Boeing ще създава и доставя и бойни хеликоптери - за армията на Съединени американски щати и за други страни

Каква е договорката

Вертолетът може да поразява земни цели с противотанкови ракети Hellfire, неуправляеми ракетни системи с друг диаметър и 20-милиметрово многоцевно оръдие. Освен това машината може да се пази с ракети " въздух-въздух " Sidewinder.

AH-1Z се употребява единствено от Корпуса на морската пехота на Съединени американски щати - от 80-те години насам главният армейски щурмови вертолет е AH-64 Apache.

Защо Словакия получава огромната отстъпка?

През предходната седмица от Братислава пристигна новината, че старите ѝ изтребители руско произвеждане МиГ-29 ще бъдат предоставени на Украйна, която се нуждае от самолети, с цел да отбива съветските офанзиви. Така Словакия стана втората страна след Полша, която разгласи, че ще укрепи военновъздушните сили на нападнатата страна.

Словашките МиГ-29 не летят от предходната година, като страната разчита на своите съседки Чехия, Полша и Унгария за отбраната на небето си.
 Снимка 445112
Източник:

Към Украйна ще отидат и зенитно-ракетни комплекси " Куб ", които също са останали от времето на Чехословакия.

Братислава ще получи и отплата от Европейски Съюз в размер на 250 млн. евро.
 Сделка за €2 милиарда: Словакия се готви за най-големите разноски за защита в историята си
Сделка за €2 милиарда: Словакия се готви за най-големите разноски за защита в историята си

Страната към момента е на начален стадий като занапред ще подава запитвания за предложения

Министър Над означи, че офертата за хеликоптерите е толкоз преференциална и по още една причина - тя е индиректна отплата от Вашингтон за това, че доставката на поръчаните още за 2018 година F-16 се бави и самолетите ще дойдат чак през 2024 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР