САЩ искат Китай да убеди Путин да не използва ядрени

...
САЩ искат Китай да убеди Путин да не използва ядрени
Коментари Харесай

Експерт: Зависимостта на Русия от Китай ще расте много бързо


Съединени американски щати желаят Китай да убеди Путин да не употребява нуклеарни оръжия. Но Пекин не желае да прави това, тъй като преследва лични ползи. А зависимостта на Русия от Китай ще нараства все по-бързо, предвижда специалист.

Дъждовни води беседва с анализатора от Московския център „ Карнеги “ Александър Габуев за въздействието на върху руско-китайските връзки и за проблемите пред Русия.

Как ще се отрази войната на Русия против Украйна на руско-китайските връзки?

Александър Габуев: Тя ще форсира процесите, които към този момент се обрисуваха. Русия и Китай са страни с друг капацитет – имат друг Брутният вътрешен продукт, както и механически капацитет. Те са в симбиоза между тях, това е потребно и за двете страни, само че връзките са асиметрични. Китай усилва своята мощност, до момента в който Русия тъпчеше на едно място още преди войната. След нашествието стопанската система ѝ отслабна още повече, страната губи и от демографския си капацитет. Следователно в този тандем Китай получава доста по-голяма тежест, а зависимостта на Русия от Китай в следствие от тази война доста бързо ще нараства.

Можем ли изрично да твърдим, че в тази война Китай поддържа Русия?

Александър Габуев: Китай не е безпристрастен. Китай заема позиция, която дава отговор на неговите ползи. Безусловно положителните връзки с Русия са приоритет за Китай. Пекин има интерес от това в Русия да се задържи на власт един песимистичен към Запада режим, а в този смисъл режимът на Путин го устройва изцяло. Превръщането на Русия в прозападна страна би било същински призрачен сън за Китай. От друга страна Китай е доста заинтригуван да получава съветски запаси и най-новите съветски оръжейни технологии. И в този смисъл тази война частично е преференциална за Китай.

В същото време Китай е доста подвластен от западните пазари, западните технологии и достъпа до капитали. И той схваща, че в случай че недвусмислено поддържа Русия, вторичните наказания ще нанесат доста мощен удар по китайската стопанска система. Затова Пекин жонглира. Той споделя това, което сътрудниците му желаят да чуят от него: на Запада - че за него е значим суверенитетът на Украйна, че Крим е част от Украйна, и че не признава нови референдуми; а пред Русия твърди, че НАТО е отговорен за всичко и че Китай не поддържа никакви едностранни наказания.
Редакцията предлага
Малко преди началото на войната Китай и Русия направиха изказване за по този начин нареченото другарство без граници. Сдобива ли се то с граница в този момент, когато Путин заплашва целия свят с нуклеарно оръжие? Възможно ли е това да се окаже алена линия за Китай?

Александър Габуев: Не мисля, че всичко, което споделят Си Дзинпин или, би трябвало да се приема безусловно и да му се има вяра. Путин сподели преди няколко години, че Русия няма да завладява Крим при никакви обстоятелства; сподели, че почита териториалната целокупност на Украйна. Затова считам, че когато Русия и Китай настояват, че тяхното другарство няма граници, това е пресилено. То има за цел да покаже, че връзките са доста значими и за двете страни. Но нищо повече.

Ако Русия употребява нуклеарно оръжие, не знаем дали това ще бъде алена линия за Китай. Защото тук е доста значимо, че китайско-американските връзки също се утежняват. Съединени американски щати се пробват да вкарат. Но за това Китай би трябвало да заплаши Русия с нещо, т.е. да употребява своя капацитет за договаряния с нея. Например да ѝ каже, че Китай няма да вземе нито капчица съветски нефт, в случай че Москва реши да удари Украйна и с нуклеарно оръжие. Но Китай не е подготвен да направи това. Следователно, в случай че не се подобрят връзките сред Съединени американски щати и Китай, няма да забележим и по-твърда китайска политика, ориентирана към това да възпре Русия от потреблението на нуклеарни оръжия.

След като Европа наложи наказания на Русия поради войната против Украйна, Москва се преориентира към Азия, в това число към китайския пазар на първични материали. Можем ли да кажем, че Русия се трансформира в суровинен придатък  на Китай?

Александър Габуев: Русия беше суровинен придатък на Европейския съюз и в тази роля нямаше нищо срамно. Сега Русия ще бъде принудена да се преориентира към Китай, най-малко в търговията с газ. Русия няма технологии за създаване на уреди за полутечен природен газ и затова ще разчита единствено на доставки по тръбопроводи. Ще са нужни към 6 години за прокарването на тръба от Ямал и Западен Сибир до Китай, което ще разреши да бъде доближат оптимален потенциал от 50 милиарда кубически метра, които се разискват. А откакто излезе на китайския пазар, Русия ще се изправи пред обстоятелството, че ще бъде подвластна от него. Китай също ще диктува своя ценова политика, която е преференциална за самия него.

Излиза, че Китай може единствено да завоюва от войната на Русия против Украйна?

Александър Габуев: Китай в действителност печели в доста връзки - както във връзка с силата, по този начин и във връзка с възходящата взаимозависимост на Русия от Китай. Друг е въпросът, че общият декор се трансформира доста заради войната. Цените на въглеводородите порастват, а това е неприятно за Китай. Има и продоволствена рецесия. Това също не е добре за Китай. Освен това Съединени американски щати непрекъснато го сочат с пръст, а европейците му задават неуместни въпроси по отношение на Путин. И Пекин е заставен да дава отговор, че не го поддържа. Че Русия е сътрудник и комшия на Китай, заради което не може елементарно да се откаже от него. Но като цяло виждам доста преимущества за Китай от войната в Украйна.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР