САЩ и Китай завършиха двудневните си преговори, очаквано без голям

...
САЩ и Китай завършиха двудневните си преговори, очаквано без голям
Коментари Харесай

Очаквано преговорите между САЩ и Китай завършиха без напредък

САЩ и Китай приключиха двудневните си договаряния, предстоящо без огромен пробив, на фона на ново ескалиране на комерсиалното напрежение след активирането на следващ кръг двустранни мита върху артикули за по 16 милиарда $.

„ Завършихме двудневните полемики с сътрудници от Китай и обменихме гледни точки за това по какъв начин да реализираме правдивост, баланс и реципрчност в икономическите връзки “, съобщи говорителката на Белия дом Линдзи Уотърс, представена от Ройтерс.

По думите ѝ полемиките са включвали „ повдигането на структурни въпроси в Китай “, в това число тези за интелектуалната благосъстоятелност и политиката за софтуерни прехвърляния.

Преговорите продължиха, макар че в четвъртък в действие влязоха новият кръг от двустранни мита в размер на 25% върху артикули от двете страни на стойност по 16 милиарда $.

Това е първият директен разговор сред Вашингтон и Пекин от началото на юни и единствен, откакто през юли Съединени американски щати, а след това и Китай, си вкараха двустранни данъци за артикули за 34 милиарда $.

Въпреки че новината за договарянията беше посрещната задушевно от пазарите и анализаторите, скоро по-късно представители на администрацията във Вашингтон обявиха, че те нямат огромни шансове за триумф, защото Китай към момента не е дал отговор на обвиняванията на Съединени американски щати за корист с интелектуална благосъстоятелност и дотации за дадени промишлености.

От своя страна в малко изказване в петък от китайското министерство на търговията показаха, че е имало „ градивна “ и „ открита “ замяна на отзиви по комерсиалните въпроси, като ще продължи да се поддържа връзка сред двете страни за предприемането на последващи стъпки.

В същото време от ведомството обявиха също, че Пекин е подал недоволство пред Световната комерсиална организация по отношение на последния кръг американски мита. След тяхното въвеждане двете страни към този момент обмитяват с по-високи данъци артикули за по 50 милиарда $, като се заплашват с още ограничавания, които биха засегнали по-голяма част от двустранната им търговия, заплашвайки това да се отрази и върху международния стопански напредък.

Администрацията на Доналд Тръмп е разграничена по въпроса за това доколко би трябвало да продължава натискът върху Китай, макар че съгласно Белия дом преимуществото е на страната на Съединени американски щати, защото китайската стопанска система се забавя, а настроенията на фондовите пазари помръкват.

Според калкулации на икономисти всеки 100 милиарда $ в артикули, наранени от мита, ще доведат до стесняване на международната търговия с към 0,5%.

Въпреки относителния крах на последния кръг от договаряния бизнесът и специалистите не престават да се надяват, че това ще сложи началото на по-сериозни договаряния в бъдеще.

Новите мита за 16 милиарда $, инициирани от Съединени американски щати, ще се ползват за 279 продуктови категории, в това число полупроводници, пластмаса, химикали и жп съоръжение, които съгласно офиса на американския търговски представител, са се облагодетелствали от проекта на Пекин „ Произведено в Китай 2025 “.

От своя страна в китайския лист влизат 333 продуктови категории, включващи въглища, гориво, стоманени произведения, рейсове и здравно съоръжение. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР