Със своите изпъкнали очи и способността си да възстановяват опашките

...
Със своите изпъкнали очи и способността си да възстановяват опашките
Коментари Харесай

Откриха амфибия вампир, живяла преди 280 милиона години

Със своите изпъкнали очи и способността си да възвръщат опашките си днешните саламандри са едни от най-необичайни същества, бродещи по Земята. Колкото и необикновени да са обаче, техните прадеди били в пъти по-странни, написа Дейли мейл.

Наскоро при археологически разкопки в Бразилия учени откриха нов тип античен саламандър, живял преди 280 милиона години. Наречен Timonya annae, фосилите му демонстрират, че той е приличал на пълзящ зъбат смут с дължина 1.40 метра, а тялото му било нещо като кръстоска сред съвременен мексикански саламандър и змиорка.

Подробно изложение на прародителя на днешните саламандри излезе в списание Нейчър Комюникейшънс. Находката бе открита от интернационален екип, включващ учени от Бразилия, Аржентина, Германия, Съединени американски щати и Южна Африка.

Водещ на разкопките е доктор Марта Рихтер, палеонтолог и основен управител на отдела по събиране на експонати към Природонаучния музей в Лондон. Тя споделя, че античната амфибия се е хранила с дребни риби и даже същества от личния ѝ тип.

Отличителна линия на Timonya annae били големите зъби, които били някак несъразмерни за главата му. Самата им форма обаче предиздвикала учените да предположат, че те били предопределени не толкоз за скъсване, що се касае за продупчване. Този факт довел до хипотезата, че този тип амфибия не се хранел с месо, а пиел кръв. Засега обаче теорията не среща задоволително поддръжка в научната общественост.

Все отново новата находка попълня една значима географска празнота в разбирането на еволюцията и акомодацията на групата на земноводните. Досега учените смятаха, че този тип гръбначни животни са живеели главно на територията на Северна Америка и Западна Европа. Това е първият сходен фосил, открит южно от тропиците.

Това изобретение е удивително, защото множеството от това, което ние разбираме за развиването и адаптирането на земноводните, се основава на фосили, открити в Европа и Северна Америка, споделя доктор Рихтер. - Сега към този момент сме уверени, че античните родственици на саламандрите са се срещали и на Пангея, големия континент, част от който е през днешния ден територията на Бразилия.

Тези находки ще оказват помощ на учените да дефинират по какъв начин животните се популяризират по време на интервала Перм - преди 299 до 253 000 000 години, и по какъв начин те са колонизирали нови области.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР