Със свое решение правителството одобри подаването на Искане от Република

...
Със свое решение правителството одобри подаването на Искане от Република
Коментари Харесай

МС одобри подаването на искане за повишаване на прага за регистрация по ДДС

Със свое решение държавното управление утвърди подаването на Искане от Република България за дерогация от наредбата на член 287 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 година по отношение на общата система на налога върху добавената стойност за повишение на прага за обща регистрация за задачите на Данък добавена стойност за да опрости процедурата за събирането му, според член 395 от същата инструкция.

Поисканото от страната ни включване на 31 декември 2024 година, като краен период на деяние на специфичната мярка, е в съгласие с влизането в действие на Директива (ЕС) 2020/285. В нея се планува, че от 1 януари 2025 година страните членки би трябвало да стартират да ползват националните разпореждания, които те би трябвало да одобряват, за привеждане в сходство с нея.

Исканата дерогация съставлява смяна на прага за обща ДДС-регистрация от 26 500 евро на 51 130 евро. Този предел ще се ползва за данъчно задължени лица, открити на територията на страната, които желаят да се възползват от специфичния режим за дребни и междинни предприятия, при изискване, че са налице законовите условия, свързани с упражняването на това право.

Прилагането на тази мярка от страна на България няма да засегне лицата, които не желаят да ползват специфичния режим на облекчения за дребните предприятия и както и до момента, те ще не престават да могат да се записват непринудено за задачите на Данък добавена стойност облагането (чл.100 от ЗДДС). Предвид обсега на режима, за повишението на чийто предел се желае дерогацията, мярката не следва да обхване стадия на крайното ползване.

Исканата дерогация ще даде опция на страната ни да усъвършенства събираемостта на Данък добавена стойност и да противодейства на данъчните измами с този налог.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР