Сърбия започна вчера изграждането на финансирана от Китай железопътна линия

...
Сърбия започна вчера изграждането на финансирана от Китай железопътна линия
Коментари Харесай

Сърбия започна изграждането на финансирана от Китай ж.п. линия до Будапеща

Сърбия стартира през вчерашния ден построяването на финансирана от Китай железопътна линия в опит да усъвършенства инфраструктурата в балканската страна - изпитание, което също се чака да укрепи въздействието на Пекин в Европа, заяви " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

През май Сърбия взе заем от 297.6 милиона $ от китайската " Ексим Банк " за модернизиране на права от железопътната линия сред Белград и унгарската столица Будапеща.

Пекин вижда в Сърбия, която е претендент за участие в Европейски Съюз, и Унгария, която е членка на Европейски Съюз, част от своята самодейност " Един пояс, веднъж ", имаща за цел да отвори нови външнотърговски връзки за китайските компании.

Високоскоростната железопътна връзка сред Белград и Будапеща се чака да възлезе на 3.2 милиарда евро и да се трансформира в основен транспортен път за китайските артикули, които идват по море в гръцкото пристанище Пирея до други елементи в Европа.

На строителната площадка в белградския квартал Земун министър председателят Ана Бърнабич съобщи, че 30-километровата права на железопътната линия от Белград до Стара Пазова е значима стъпка напред.

" Този план е първият трансграничен план в границите на самодейността " 16+1 "...това е първият план сред Китай и Европейски Съюз, включващ Сърбия ", сподели тя.

По-рано през вчерашния ден на срещата на върха " 16+1 " на страните от Централна и Източна Европа и Китай Бърнабич беседва с китайския си сътрудник Ли Къцян и унгарския министър председател Виктор Орбан за бъдещото съдействие.

Изграждането на унгарската част от железопътната линия, на стойност към 2.1 милиарда $, се чака да стартира през 2020 година, като китайската " Ексим Банк " ще отпусне заем, покриващ 85% от сумата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4608)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР