Сърбия изтегли целият персонал на посолството си в Скопие. В

...
Сърбия изтегли целият персонал на посолството си в Скопие. В
Коментари Харесай

Напрежение в съседство: Сърбия опразни посолството си в Скопие, не е ясно защо

Сърбия изтегли целият личен състав на посолството си в Скопие. В постройката сега няма нито един чиновник, съобщи БГНЕС.

Дипломатическият личен състав е извикан на съвещания в Белград, разкриха македонските управляващи, получили специфична нота по въпроса.

Сръбски и македонски медии: Русия желае да спре измененията в Македония

"Крик ": Спецагент и водачът на сърбите дърпали конците в Македония

От външното министерство в Скопие обаче прецизират, че "не са осведомени с аргументите за това решение и сега влизат в връзка с външното министерство на Република Сърбия ".

За отбраната на сигурността на посолството се подхващат всички нужни ограничения, споделят още от македонското Министерство на външните работи.

Сръбският дипломат в Скопие Душанка Дивяк-Томич е предложила на публицисти в родината си да попитат външното министерство в Белград за аргументите за изтеглянето.

Очаква се по-късно през днешния ден сръбският външен министър Ивица Дачич да заяви аргументите за изтеглянето на дипломатите от Скопие.

Това е поредна ескалация на напрежението сред двете прилежащи на България страни в последните месеци.

В началото на юни бе оголен конфиденциален отчет на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване, в който

сръбски дипломати и държавни чиновници бяха упрекнати, че работят за задържането на Македония в областта на въздействие на Русия.

Сред споменаваните имена в отчета е служителя на сръбските спецслужби Горан Живайлевич. Той беше видян измежду нахлулите в македонския парламент на 27 април, когато локални националисти нанесоха побой на някои депутати, измежду които и на днешния министър председател Зоран Заев.

Македонските служби свързват Русия и Сърбия с пораждането на напрежението тогава.

Скандалът сред Скопие и Белград се разрастна, откакто предишния месец сръбският външен министър

Ивица Дачич назова "грешка " признаването на Република Македония с това й име по време на визитата му в Атина.

Гърция води спор с Македония по отношение на името на страната поради което в интернационалните документи формалното наименование на западната ни съседка е Бивша Югославска Република Македония.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР