Съпругата на пловдивския кмет Здравко Димитров – Меглена, строи пететажен

...
Съпругата на пловдивския кмет Здравко Димитров – Меглена, строи пететажен
Коментари Харесай

Мафията ГЕРБ: Жената на пловдивския кмет Здравко Димитров – Зико строи 5-етажен хотел върху топ терен

Съпругата на пловдивския кмет Здравко Димитров – Меглена, строи пететажен хотел върху терен, чийто обстоен организационен проект е направен по съмнително бърза процедура, до момента в който десетина други сходни имоти от години са блокирани за вложения. Това демонстрират резултатите от следствие на електронното издание „ Под тепето “.

Теренът, върху който сега строи Меглена Димитрова, се намира наоколо до многофункционална спортна зала „ Колодрума “ в Пловдив. Допреди няколко години там е имало дребна бензиностанция на „ Топливо “. Точният адрес на строителната площадка е ул. „ Менделеев “ 1А.
 Хотелът, който строи Меглена Димитрова, брачна половинка на кмета на Пловдив Здравко Димитров
Възложител на плана за пететажната постройка, която към този момент е издигната на недодялан градеж, е сдружението „ Ротана 1 “, в което Димитрова е едноличен притежател. Дружеството е учредено на 3 април 2017 година с оптимално необятния предмет на активност, позволен от закона. Самият Здравко Димитров е отбелязал собствеността на брачната половинка си в декларацията пред антикорупционната комисия, която е подал през 2017 година в качеството си на регионален шеф в Пловдив.

Строителните действия са почнали на 11 април м.г., като срокът на осъществяването им е 8 месеца, които са изтекли на 11 януари, само че постройката е надалеч от довеждане докрай. Изпълнител на строителните работи е „ Кокет “ ООД.

Интересното в тази ситуация е, че строителното позволение за хотела на Меглена Димитрова е издадено безусловно в последните часове от мандата на някогашния кмет на Пловдив Иван Тотев, когато прям любимец за негов правоприемник беше точно избраникът на ГЕРБ Здравко Димитров.

Управител на „ Ротана 1 “ е Флора Нерсенян. Тя ръководи още едно сдружение на Меглена Димитрова – „ Паралакс 2000 “, и е нейна съдружничка в трето – „ Черита груп “. Последната компания е записана на един и същи адрес с „ Ротана 1 “ на улица „ Солунска “ 1, където се намира постройка, благосъстоятелност на Здравко Димитров.
 Строителната табела на строителната площадка, съгласно която хотелът би трябвало да е приключен на 11 януари т.г.
Флора Нерсенян е обвързвана и с придобиването на парцела върху който в този момент строи „ Ротана 1 “. Тя става притежател на терена през 2011 година, откакто го купува акционерното сдружение „ Топливо “ АД дружно с намиращата се там дребна бензиностанция.

Към оня миг обаче в парцела не могат да бъдат осъществени съвсем никакви капиталови планове, както и върху други сходни терени в Пловдив, които пустеят и до този миг.

Реклама

Съдбата на имота на ул. „ Менделеев 1А “ обаче внезапно се трансформира след 27 юни 2018 година, когато Флора Нерсенян го продава на „ Ротана 1 “ – сдружението, което в този момент ръководи като еднолична благосъстоятелност на Меглена Димитрова.

Интересното в тази ситуация е, че договорката е финализирана сега, в който към момента тече процедурата по направата на Подробен организационен проект за парцела, който би трябвало да го „ отключи “ за застрояване. Преди проектът да бъде утвърден, парцелът е бил с предопределение „ За публично обслужване “. А след приемането му се трансформира в „ За публично обслужване и хотел “. Малко повече от година по-късно е издадено и строителното позволение.

Проверка на „ Под тепето “ обаче демонстрира, че за въпросния някогашен парцел на „ Топливо “ през 2013 година е била извършена и друга процедура за разработване на Подробен организационен проект. Той е бил за отделяне на улица сред парцела и околните блокове. Към оня миг теренът е нещо приблизително сред зелена повърхност и кално леке с гаражни кафези.

Общината обаче излиза с безапелационен отвод да одобри въпросното искане за изменение на съществуващите проекти, защото е явно, че там улица няма, макар че през 2009 година е отразена пожелателно в кадастралната карта на града. Освен това е имало и съществено напрежение в квартала, защото живеещите в прилежащите блокове не са били съгласни с отделянето на улица.

Заповедта за анулация на заявката за разработване на Подробния организационен проект обаче е обжалвана в съда и след дълга правосъдна процедура на няколко инстанции Върховният административен съд я анулира. Така той дава „ зелена светлина “ за застрояване на имота.

Освен поради публичното неодобрение администрацията на Иван Тотев е била наясно, че с изработването на нови подробни устройствени проекти за въпросния парцел ще бъде отворена

„ кутията на Пандора “

Основанията за това безпокойство са във обстоятелството, че още десетина някогашни парцела на „ Петрол “ и „ Топливо “, върху които в предишното е имало краткотрайни обекти и бензиностанции, са били продадени на частни притежатели. Те обаче и до през днешния ден не могат да създадат с тях нищо, защото предназначението им е „ За публично обслужване и озеленяване “. „ По тази причина и до през днешния ден тези парцели са одобрявани от локалната администрация в Пловдив като „ бомби със закъснител “, защото огромна част от терените се намират в централната част на града. Пример за това е известната на пловдивчани остаряла бензиностанция под Сахат тепе, преди бариерата на Радио-телевизионния център.

Заради всичко упоменато дотук източници на „ Под тепето “ в локалната власт в Пловдив дефинират като „ доста необичайно “ допускането и приемането на подробни устройствени проекти за парцела на ул. „ Менделеев “ 1А, благосъстоятелност на брачната половинка на Здравко Димитров.

Странно е и издаденото след това строително позволение за апартхотел и реализирането на капиталовото желание върху съответния имот на фона на „ замразените “ голям брой други сходни терени в целия град.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР